Hällekis Kuriren - come.to/kuriren

                                             email: hallekiskuriren@spray.se                                        come.to/kuriren

Ristat av Rist - kåserier av Rolf Apelqvist

Sommar, Sommar, Sommar

Radions Sommarprogram går nu för 40:e året och mot bakgrund av hur lång kön av presumtiva sommarpratare är lär väl det här programmet fortsätta en bit in i nästa millennium. Trots att man inte längre har begåvningar som Torsten Ehrenmark och Åke Falk att tillgå annat än i repriserad form.

Hasse Alfredson angav på något vis tonen för jubileumssommaren genom att som förste man på skansen deklarera att han minsann inte skulle prata varken om sin barndom, förälskelser, ovänner eller resor han gjort eller avstått från. I stället botaniserade han bland böckerna i sin bokhylla. Slog upp en sida här, en sida där och läste högt från texter som föll honom i smaken. Samt därtill spelade musik han tyckte om.

Det här måtte satt myror i huvudet på resten av sommarpratare. Helt plötsligt var det inte längre 'comme il faute' att äntligen få utlopp för åratal av förträngda känslor över oförrätter begångna före 10-årsåldern (som varit rikslikare i de här sammanhangen). Navelskåderiet hade äntligen fällts till marken.

Kriteriet för att väljas ut som sommarpratare följer annars vissa mönster. Lite halvkändis. Lite halvskum. Gärna ha gjort bort sig offentligt. Eller också att vederbörande på det här viset belönas för lång och trogen tjänst på underhållningshimlen.

Men det är klart. Lite fåfänga må väl tolereras. Så skulle jag själv mot förmodan fått en förfrågan så skulle jag kanske inte innerst inne varit alltför svårövertalad. Visserligen gör en svala ingen sommar, men lite kunde man nog fått surfa på kändisvågen, kanske rent av fått skriva en autograf på torget i Li´köping eller så.

Det här med musikvalet skulle nog dessvärre blivit den stora stötestenen. Vem fattar t ex numera att Stan Kentons Intermission Riff från 1948 är en av de häftigaste och mest rytmiska låtar som någonsin gjorts. Sväng-gung så det sjunger om det och som får blodet att rusa runt i kroppen i häftig fyra-fjärdedels takt. Den hade nog dock producenten valt att inte hitta i grammofonarkivet. Varför inte hellre bjuda på senaste hip-hoplåt eller Gery Halliwells Back again, hade han väl tyckt (nåja, den går faktiskt an)? Och vilken av de tre tenorerna skulle man vågat spela utan att få neslig kritik? Domingo i så fall.

Utan barndomsminnen skulle nog manuset bli rätt torrt och tråkigt. Tänk att inte få berätta om den där gången jag var nära att drunkna, eller när jag klättrat i berget, fastnat och inte kom loss förrän timmar senare, räddad av en ängslig moder och med på senare år utvecklad fobi för trånga utrymmet (hissar och slikt). Eller när ett gäng uppbådats för att ge mig stryk bara för att jag råkat ha en 'date' med anförarens bästa väns tjej och jag bara hade harvärjan att ta till som räddning.

Nåja. Egentligen är så sådana minnen inget annat än ens egen ryggsäck och varför skulle jag behöva dela sådan slags börda med resten av svenska folket? Därför gör det inte så mycket att inte ha kommit i fråga i det här sammanhanget. Så slapp jag ju också pryda en alltmer tunnhårig hjässa med blomsterkrans - som säkert var full med insekter, kliade och skulle vissna rätt snart. Ja, samlingen sommarpratare brukar ju presenteras i den munderingen.
Det var nog därför klokt av Hans Alfredson att ange tonen i år.

  

  

/Rolf Apelqvist

- På denna sidan kommer det då och då att dyka upp artiklar eller kåserier skrivna av Rolf Apelqvist, han presenterar sig själv så här.

Rolf Apelqvist

Äpple kallades jag en tid i livet, Appel en annan. Rolf Apelqvist har det stått på visitkorten tills 1 april då jag drog mig tillbaks från yrkeslivet som innefattat spannet från bioresencent mm på Li´öpingstininga på tidigt 50-tal till sex år som chefred på Lusadräpar´n 70-76 och även lite insatser på Hjo Tidninga, Gresabla´t och Radio Skaraborg. Men det är historia nu. Dom sista tio åren har jag skött Swebus interninformation och företagstidning. Rist var min kåserisignatur under fem G-T år runt 1960.


- Hällekis Kuriren har fått den stora äran att då och då få ta del av hans kåserier och artiklar som kommer att presenteras på denna sidan, det kommer nog att bli mycket läsvärda sidor som kommer att dyka upp framöver. Detta är en ovärderlig tillgång för tidningen att ha en sådan erfaren skribent som medarbetare och det kommer att bli ett lyft för Hällekis Kuriren och förhoppningsvis locka fler läsare.


Tidigare publicerade kåserier i Hällekis Kuriren finns här nedan.

Tidigare publicerade kåserier i Hällekis Kuriren finns här nedan.

  • Kinnekulle (vecka 22-1999)
  • Affärer på Kinnekulle (vecka 23-1999)
  • Minnnen av ljud (vecka 24-1999)
  • Och hur var midsommaren? (vecka 25-1999)
  • Sommar, Sommar, Sommar (vecka 26-1999)

  •      Till förstasidan