Tisdagen den 9 juli 2013

Det finns minst fem vargvalpar i Tiveden

Det vargpar som flyttades från Norrbotten till Tiveden tidigare i år har fått valpar. Detta kan bidra till att genetiskt förstärka den inavlade svenska vargstammen. Om vi kan minska inaveln i vargstammen får Sverige större möjlighet att förvalta vargstammen på det sätt vi vill.

– Jag såg fem valpar på ca 50 meters håll. De brottades och lekte i blåbärsriset. Därefter drog de sakta sig bort från mig. Två av dem kom sedan så nära som inom tio meter innan de försvann ur synhåll säger Kjell Johansson, fältpersonal på Länsstyrelsen i Örebro län.

Enligt positioner från sändarna föddes valparna omkring den 10–14 maj. Vargtiken har valt att stanna länge på samma plats. Vargparet har under den här tidsperioden uppträtt diskret.

Eftersom båda vargarna i paret i Tiveden är invandrade vargar är varje valp i stort sett obesläktad med våra skandinaviska vargar. Valparna är därför mycket värdefulla för arbetet med att minska inaveln i den svenska vargstammen. Vargstammen ökar och valparna kan ge ett viktigt tillskott av nya gener. Om någon eller några av de här valparna överlever och får egna valpar så är det mycket positivt för arbetet med att minska inaveln i vargstammen. Dödligheten hos varg är hög och genomsnittligt överlever endast en av fyra vargvalpar tills dess att de själva får valpar. Vargarna ska också finna en partner och en plats att leva på.

– Om vi kan minska inaveln i vargstammen får Sverige större möjlighet att förvalta vargstammen på det sätt vi vill. Vi kan till exempel återinföra jakten som är ett viktigt verktyg i viltförvaltningen. Att minska inaveln ger oss också möjligheter att ha en mer begränsad vargstam som i sin tur medför färre skador på renar, hundar och övriga tamdjur, säger Magnus Kristoffersson, handläggare på Naturvårdsverket.

Pressmeddelande från: Naturvårdsverket