LÖRDAG 30 NOVEMBER 2024

Den 30 November 1718: Karl XII stupade vid Fredrikstens Fästning

Den 30 november 1718, för 306 år sedan, inträffade en händelse som skulle förändra Sveriges historia för alltid och som blev slutet på tid med Sverige som stormakt. Denna dag stupade Karl XII under belägringen av Fredrikstens fästning i Halden, Norge.

Belägringen och dödsögonblicket

Karl XII och den svenska armén, bestående av cirka 21 000 man, hade belägrat Fredrikstens fästning sedan den 20 november 1718. Fästningen, som var en strategiskt viktig punkt i södra Norge, försvarades av en betydligt mindre styrka på omkring 1 800 man under ledning av överstelöjtnant Barthold Nicolai von Landsberg.

På kvällen den 30 november, vid niotiden, gick Karl XII ner i löpgravarna intill fästningen för att inspektera arbetet med löpvärnen. Det var en mörk kväll men himlen lysters upp då och då av exploderande granater. Karl XII klättrade upp på krönet av löpgraven, lutade sig över kanten och stannade där en stund för att inspektera arbetet.

Plötsligt såg officerarna som stod nedanför att kungen sjönk ihop. Det visade sig att han hade träffats av en kula i vänster tinning och avled omedelbart. Senaste forskningsrönen har fastställt att kulan var ett norskt druvhagel (kartesch) av järn, med en diameter över 20 millimeter, avlossat från en av fästningens kanoner några hundra meter bort.

Efterverkningar

Karl XII:s död hade en omedelbar och avgörande effekt på de svenska styrkorna. Den redan krigströtta armén förlorade all kampvilja och insåg att fortsatt belägring var meningslös. Belägringen av Fredrikstens fästning avbröts, och de svenska styrkorna drog sig tillbaka till Sverige. Detta markerade slutet på Karl XII:s fälttåg mot Norge och en vändpunkt i det stora nordiska kriget.

Teorier och utredningar

Under åren har det funnits olika teorier om Karl XII:s död, inklusive spekulationer om lönnmord eller att han sköts av egna trupper. Men moderna forskningsrön har klart visat att kungen dödades av en fiendekula. Undersökningar med ballistiska modeller och analys av skador på kungens filthatt har bekräftat att det var en kartesch som orsakade hans död, och inte en muskötkula eller en "kulknapp" från hans egen uniform.

Karl XII:s död den 30 november 1718 var inte bara ett personligt tragiskt öde, utan också en historisk vändpunkt som markerade slutet på en era av svensk stormakt och inledningen av en period av omstrukturering och återhämtning för Sverige.