TORSDAG 20 FEBRUARI 2020


Dags för motorfest i Skövde när en deltävling i VM i enduro avgörs i juli - Foto: Tobias Andersson/Next Skövde

VM-deltävling i Enduro till Skövde sommaren 2020

I slutet av juli är det dags för motorfest i Skövde igen. Då genomförs en av VM-deltävlingarna i enduro. Återigen står den lokala föreningen FMCK värd för ett internationellt arrangemang. Dessutom lanseras den nya tävlingen Billingen Enduro Challenge i direkt anslutning till VM-tävlingen. Under veckan förväntar sig arrangören 30-35 000 besökare.

Nu står det klart att en av de åtta VM-deltävlingarna i enduro kommer att genomföras i Skövde under 2020. Det blir 24-25 juli som tävlingen körs och förväntan är att 200 åkare från världseliten ska komma till Skövde och tävla. Dessutom blir det premiär för den nya tävlingen Billingen Enduro Challenge, där ambitionen från klubben är att skapa en årligen återkommande tävling i Skövde. Målbilden är 600 startande och loppet kommer att äga rum söndagen den 26 juli.

- Vi är stolta över att vi fått förtroendet att denna gång arrangera en VM-deltävling. Vi fick mycket god respons efter tävlingen 2018 och inte minst kring det mycket centralt belägna arrangemanget, så det kommer vi även fortsättningsvis att ta fasta på, säger Jesper Eriksson, tävlingsansvarig från arrangerande klubben FMCK. Han fortsätter: - Det är ännu inte helt klart hur sträckningarna kommer se ut, men vi kommer definitivt att nyttja Billingebacken som är en väldigt publikvänlig plats. Vi har också tagit lärdom av förra tävlingen och kommer inte att köra på Billingenleden denna gången.

Klubben fick mycket god respons på sitt arrangörskap av EM-deltävlingen sommaren 2018. Efter det har diskussioner pågått med det nationella förbundet SVEMO och det internationella förbundet FIM (Federation International Motorcyclisme) om att skala upp till en VM-tävling. Nu står det alltså klart att FMCK fått förtroendet från FIM att arrangera den sjätte deltävlingen i VM i enduro 2020.

- Vi är glada att fortsätta vårt samarbete med Skövde och FMCK kring internationella tävlingar utifrån det goda värdskapet som uppvisades 2018. Vi kommer också att jobba tillsammans med FMCK kring miljöaspekterna i arrangemanget för att minska onödig miljöpåverkan, säger Robert Svensson från SVEMO.

För Skövde som stad är det positivt att få både en VM-tävling och en ny enduro-tävling. Det hjälper till att stärka kännedomen om Skövde på den nationella och internationella arenan och ger turistekonomiska effekter.

- Vi vill att både invånare och besökare ska känna att det händer mycket i Skövde. Ett sådant här evenemang kommer ger dessutom effekter på kommunens besöksnäring med många besökare som bor, handlar, äter och i övrigt tar del av Skövdes utbud. Så det är mycket positivt för Skövde att vi har lokala föreningar som jobbar för att få hit både internationella tävlingar och att etablera återkommande tävlingar, säger Micael Worbin, evenemangsansvarig på Next Skövde.

Pressmeddelande från: Next Skövde