MÅNDAG 16 SEPTEMBER 2019


Många barn ville få en skymt av Billingetrollet under den populära sagostunden - Foto: Tobias Andersson/Next Skövde

Många och nöjda besökare under fjärde upplagan av Sweden Outdoor Festival

Under helgen 14-15 september 2019 gick fjärde upplagan av Sweden Outdoor Festival av stapeln. Båda dagarna bjöd på ett digert festivalprogram och besökarna strömmade till. Arrangörerna uppskattar antalet besökare under helgen till 8 500 personer. Och besökarna var nöjda! Hela 88% skulle rekommendera ett besök till sina vänner.

Parkeringen var välfylld under hela helgen. Gratisbussen transporterade ca 460 besökare från stan upp till Billingen, en fördubbling från förra året. Under lördagen fick arrangören sätta in extra bussar på eftermiddagen för att möta behovet. Både arrangörerna och deltagande aktörer var mycket nöjda med helgens festival.

- Festivalen har fått ett nytt område i år som har fungerat väl och också några nytillskott i programmet. En spännande del är destinationslägerplatsen där olika outdoor-destinationer presentade sitt utbud. Vi är mycket nöjda med att vi lockar lite fler personer än tidigare och känner att vi nu skapat den långsiktiga mötesplats för friluftsliv och utemat som vi haft som mål, säger Micael Worbin på Next Skövde som är en av arrangörerna.

Två invigningar har också ägt rum under festivalen. Det är den nya vandringsleden Billingetrollets trollstig och Billingen Bikepark som haft premiär för sina verksamheter. Ett annat tillskott är sagostunderna vid Billingetrollets grotta som lockade över 200 barn och vuxna. Tuxers täljskola var också ett populärt inslag där 85 personer ökade på sina kunskaper om att hantera kniv och att undvika skador.

Under båda dagarna fanns det ett 25-tal olika friluftsaktiviteter på plats. Besökarna kunde prova på allt från trädklättring och kajakpaddling till rullskidåkning och olika parasporter. Det fanns också möjlighet att följa med ”Plogga-Erik” på en joggingrunda med skräpplockning och det resulterade i 120 kg med skräp upplockad från naturen runt Billingen.

Festivalen kan också stoltsera med att totalt fyra tävlingar genomförts i cykel, swimrun, rullskidor och utematlagning. De två sistnämnda med SM-status. Så många har varit involverade i genomförandet.

- Det är totalt över 40 föreningar, företag och organisationer involverade under helgen. Alla har verkligen bidragit till att våra besökare fått härliga friluftsupplevelser med sig hem, säger Lotta Stigsdotter, destinationsutvecklare på Next Skövde.

Pressmeddelande från: Next Skövde