ONSDAG 31 JULI 2019


Bildkälla: Destination Läckö-Kinnekulle AB

Nytt Hyrcykelsystem införs i Lidköping!

Som ett led i att möjliggöra för besökare att ta sig runt i Lidköping och Destination Läckö-Kinnekulle på ett hållbart sätt kommer ett GPS-baserat hyrcykelsystem att implementeras i Lidköping den närmaste veckan. Från och med fredag 2 augusti kommer 18 st cyklar att finnas utplacerade på olika platser i Lidköping, bland annat Resecentrum, utanför Stadshotellet, Nya stadens torg och Framnäs Station.

Genom att ladda ned en app kommer besökare och kommuninvånare enkelt att kunna hyra en cykel och ta sig runt i området. Tanken är att exempelvis kunna hyra cykeln vid tågstationen för att sedan ta sig vidare till något besöksmål i närområdet, där man kan lämna cykeln. Det kommer finnas olika platser där cyklarna kan hämtas eller lämnas tillbaka, allt för att göra det så enkelt för besökaren som möjligt.

-Det är fantastiskt roligt att kunna erbjuda denna service till våra besökare och kommuninvånare säger Anna Ohlin Ek, vd på Destination Läckö-Kinnekulle.

Eftersom systemet är helt digitalt finns cyklarna tillgängliga dygnet runt, man registrerar sina betalningsuppgifter i appen och avslutar hyrperioden när cykeln ställs tillbaka inom någon av de angivna GPS-zonerna.

Platserna kan enkelt utökas, flyttas eller anpassas efter hand då de är helt GPS-baserade.

-Tanken är att kunna bygga ut systemet med fler cyklar och platser i framtiden, bla längs med Kinnekullebanan, vilket kommer göra det enklare att upptäcka hela vår destination genom att exempelvis ta tåget ena vägen och cykla tillbaka, säger Anna Ohlin Ek.

Det är många parter i samverkan som gjort det möjligt, det började med ett vinnande bidrag i Sparbanksstiftelsens tävling ”För bygdens bästa” som inkom under Sparbanksdagen 2018. Där Aina och Jennie Sand lämnade in det vinnande bidraget ”Cyklar för uthyrning” vilket innebar 160 000 kr i uppstartsbidrag.

-Vi på Sparbanksstiftelsen tycker detta är ett ypperligt vinnande bidrag för bygdens utveckling, säger Sture Kjell på Sparbanksstiftelsen.

Destination Läckö-Kinnekulle har sedan arbetat fram konceptet med ett digitalt GPS-baserat system för att göra det så enkelt och tillgängligt som möjligt för användaren. Tjänsten bygger på smart-lås lösning på varje cykel som integrerar igenom en app som finns att ladda ner på till alla smartphones.

Systemet som kommer från danska leverantören Donkey Republic är väletablerat i Danmark, Holland och Skåne.

-Det känns väldigt roligt att vi nu kan erbjuda denna nya tekniska lösning även i Lidköping, säger Anna Ohlin Ek och fortsätter, vi är många som bidragit till att ro i land det här konceptet, inte minst i god dialog med Samhällsbyggnad på Lidköpings kommun, Tillväxt Lidköping mfl och enskilda näringsidkare, Destination Läckö-Kinnekulle kommer samverka med Evalds MTB som ska administrera systemet och logistiken kring cyklarna.

-Vi tror på idén och är beredda att satsa på konceptet framöver, säger Jimmy Evaldsson, Evalds MTB.

Pressmeddelande från: Destination Läckö-Kinnekulle AB