LÖRDAG 27 JULI 2019


Mineral taget genom mikroskop - Bildkälla: Skaraborgs Geologiska Sällskap

Kinnekulles Mineral, fossil och smyckesstensmässa 2019

För elfte året i rad arrangeras en sten- och mineral-mässa på Falkängens Hantverksby i Hällekis. Skaraborgs Geologiska Sällskap (SGS) är en lokal förening för geologi-intresserade i Skaraborgstrakten, som genom åren genomfört detta uppskattade och växande event, där ett stort antal mässutställare visar och säljer mineraler, fossiler, smycken och geologisk utrustning fördelat på över 70 mässbord.

Gästutställare detta år är Astro Sweden AB från Skara representerat av Gunnar Sporrong. Företaget är Skandinaviens största optikfirma och har all utrustning som kan tänkas behövas för att identifiera mineraler för både hobbybruk och för yrkesfolk. På plats i SGS Stenmuseum kommer du kunna lära dig hur du fotograferar mineraler med mikroskop och du kan också ta med dig en egen sten som du vill ha en snygg närbild på (barnens stenar prioriteras). I Stenmuseet finns, förutom föreningens fina stensamling, utställt refraktometrar, luppar, radioaktivitetsmätare, UV-lampor, vaskpannor, metalldetektorer och så förstås flera mikroskop.

- Genom mikroskop ser man oerhört många detaljer som inte syns för blotta ögat, det brukar ge roliga reaktioner framför allt ifrån barn, säger Gunnar Sporrong.

Mässan hålls lördag den 3 augusti kl 10 – 17 samt söndag den 4 augusti kl 10 – 16.

Mässutställarna kommer dels att vara placerade längs den gamla bruksgata som leder genom hantverksbyn, dels inomhus i den lokal som kallas Smedjan.

I det permanenta stenmuseet beläget på Falkängen finns medlemmar från SGS för att svara på frågor gällande geologi och hjälpa till med bestämning av mässbesökares medtagna mineraler.

Pressmeddelande från: Skaraborgs Geologiska Sällskap