SÖNDAG 7 JULI 2019


Gruppen framför Läckö slott - Bildkälla: Leif Olsson

Leifs Teater - mångsidig teatergrupp

Med ett tiotal pjäser spelade, under fem år, har Leifs Teater visat sin mångsidighet. Detta bevisades inte minst på Läckö under två midsommardagar. Då framfördes dels en barnteaterpjäs, dels en historisk kavalkad. I barnföreställningen, som bestod av tre sagor inbjöds åskådarna dessutom att medverka i en av berättelserna. Ett tjugotal barn äntrade genast scenen och fick vara med och skapa, i olika roller, som hovdamer, grisar, m m.


Barnen i publiken deltog friskt i sagorna - Bildkälla: Leif Olsson

En stor publik såg föreställningen och engagemanget var starkt. Publiken sjöng med, härmade skogens alla djur, åska, vindens sus m.m. allt sammanbundet av berättare.

Barnteater tycks kunna bli en ny del av Leis Teaters verksamhet, som för övrigt sträcker sig från klassiker som Shakespeare, Lorca, Hjalmar Bergman och Holberg, till moderna författare, komedier och farser.

Vid midsommar på Läckö framfördes även "Fyra historiska kvinnor", en kavalkad skriven av Leif Olsson. Där agerade Sigrid Storråda, mäktigt framställd av Margareta Karlsson, Hällekis, till hornstötar på näverlir, av Leif Olsson som "den evige munken". Aino Ahlström, gestaltade dramatiskt och gripande, Sankta Elin av Götene, tillsammans med Ingvar Olzon, som den tröstande munken. Han porträtterade dessutom Olof Skötkonung, i en hyllning till Kinnekulle. Hans dotter Ingegerd, och hennes ryske make, Jaroslav den vise av Kiev, spelades av Lojsa af Geijerstam och Leif Olson, i en humoristisk scen där Jaroslav, på ren svenska förklarade sin kärlek till henne, och dessutom framförde den sång han skrivit till Ingegerd: "På Kinnekulles höjd, där fåren betar..", med en blinkning åt Evert Taube. I rollen som Hildegard av Bingen, en välkänd tysk medeltida kvinna, såg vi Lena Pettersson, i en trovärdig framställning, där hon som även gav prov på sin sångkonst. Musiken till föreställningarna sköttes föredömligt av violinsten Elena Burn, som band samman scenerna tillsammans med berättare.


Sigrid Storråda (Margareta Karlsson) - Olof Skötkonung (Ingvar OLzon) - Elin av Götene /Aino Ahlström) - Bildkälla: Leif Olsson

Med dessa föreställningar vill vi visa att Leifs Teater har en vid repertoar, med väl genomarbetade föreställningar, säger Leif Olsson, dramatiker, översättare och regissör. Det var så roligt att vi inbjudits att spela på Läckö dessa sommardagar. En större och mer entusiastisk publik kan man knappast tänka sig. Skådespelarna skapade en publikkontakt, från första sekund, vilket var min avsikt. Nu börjar vi planera för hösten med en melodram, "Systrarna på Kinnekulle", samt med Hjalmar Bergmans komedi "Herr Sleeman kommer". Därefter följer en gripande pjäs om Fröding, och senare följer min översättning av en fransk pjäs, "Nostradamus" , som redan väckt stor nyfikenhet och intresse. Till den söker vi unga medverkande.


Ingegerd, Olof Skötkonungs dotter (Lojsa af Geijerstam) - Hildegard av Bingen (Lena Pettersson) - Bildkälla: Leif Olsson

Leifs Teater har Götene och Kinnekulle om bas, men deltagarna kommer från hela länet. Leif Olsson söker dessutom fler intresserade medverkande i alla åldrar, gärna ungdomar, till pjäserna, och för att så småningom kunna sätta upp ännu ett historiskt spel.

/Leif Olsson