FREDAG 5 JULI 2019


Erik vid snickarboden i Källby. Drömmen är att renovera den och ha den som bas för företaget - Bildkälla: EKO Trädesign

Hantverk från Källby på Formexmässan

Erik Oldin är slöjdlärare på Mariebergsskolan i Skara till vardags och nu satsar han på sitt eget hantverk. Intresset för hantverk har funnits länge men att han nu startat en egen firma beror till stor del på miljödebatten som funnits de senaste åren.

- Jag läste en artikel där man diskuterade en lösning med att gräva ner koldioxid i jorden på olika sätt. Då tänkte jag varför använder vi inte träden istället som binder koldioxid helt naturligt.

Han fortsätter sin berättelse med att han samtidigt sett mycket "slit och släng" mentalitet i samhället, inte minst i inredningsdetaljer.

- Det är väldigt stora mängder trä som slängs hela tiden, inte för att det är något fel på trät utan för att någon ledsnat på produkten.

Om vi vårdar trä som material mer, och på så sätt inte behöver såga ner lika mycket träd, samtidigt som vi planterar nya träd så kommer det göra en skillnad för miljön över hela jorden, fortsätter Erik.

Hans hantverk har nu uppmärksammats av Formexmässan som är i Stockholm under slutet av augusti. Mässan har en avdelning som heter Design Talents där nya aktörer på marknaden får chansen att visa upp sina produkter. Erik ska visa en av sina brickor som är designad för att kunna ta med en kopp kaffe och något fikabröd med sig. Den är gjord av gammalt trä men i en modern design. Brickan görs av ek från gamla möbler som Erik kommit över via annonser. Han tillverkar dem hantverksmässigt med en del moderna verktyg men även med hjälp av handverktyg.

Många moment gör man lika snabbt med ett handverktyg och känslan när man gör det är helt oslagbar säger Erik och fortsätter beskriva hur han kommit över gamla hyvlar, stämjärn och liknande från gamla möbelsnickare och även vissa verktyg som kommer från hans morfar.

Att mässan kommer nu är otroligt roligt men även lite nervöst, säger Erik. Dels vet jag inte hur gensvaret kommer bli men det är även en del som behöver göras innan mässan. Det går ju köpa inredningar till sitt bås men det går helt emot företagets idé så hela utställningen kommer istället tillverkas av återbrukat trä. Mycket av materialet hittar han som sagt på annonser men en del har han även hittat under stugan vid deras sommarstuga i Källby. Tidigare ägare har sparat mycket och jag har hittat väldigt häftigt material som legat under stugan i många år. Det många ser som skräp ser jag som skatter, säger Erik.

Pressmeddelande från: EKO Trädesign