FREDAG 31 MAJ 2019

Nattvandring för 35-året i rad på Kinnekulle

Det har varit lite av varannandagsväder den sista tiden, men ikväll när Nattvandringen på Kinnekulle startade från den gamla fotbollsplanen "Stalpa" ovanför Hällekis skola så hade man tur med vädret. Solsken sken från en lätt slöjad himmel, lite blåst och ca 15 grader varmt, perfekt vandringsväder.Den första nattvandringen gick av stapeln 1984 och kom till på grund av att ett gäng friluftsentusiaster från Hällekis med Ingemar Green i spetsen hade varit på en kvällsvandring i Göteborg året innan och gillade konceptet och tänkte pröva det på Kinnekulle. Till den första vandringen kom ca 300 personer, de kommande åren ökade antalet vandrare med ca 500 personer om året, i mitten på 90-talet nådde man toppnoteringen på 4189 betalande deltagare. Men med så många vandrare uppstår diverse administrativa svårigheter, så ett antal vandrare mellan 2000-3000 är mer lagom.Hällekis Musikkår peppade vandrarna före starten med klämmig musik och halv åtta släpptes vandrarna iväg från "Stalpa" för att sen ta sig upp genom Bredängen och vidare upp mot Jansberg för att senare komma till Friluftsfrämjandets stuga Kulleberg, där man hade satt upp den första väskekontrollen, här bjöd även Lidköpings dragspelsklubb på lite underhållerhållande musik. Lite påfyllning var på sin plats innan färden gick vidare upp i brant terräng upp till vandringens högsta punkt vid utsiktstornet. Denna kväll fick man fin utsikt över Vänern med Kållandsö och Läckö, traskade man sen upp för alla trapporna i tornet möttes man av en bedårande utsikt över nejden.Efter att ha beundrat utsikten från toppen av berget gick sen vandringen ner till Salen där det bjöds på blåbärssoppa och fanns möjlighet att köpa sig en korv med bröd och dricka för de som blivit sugna av promenaden och inte hade med sig egen matsäck. Här bjöds det även på sång och musik av Hugo Ljungkvist. Salen brukar vara en plats där många passar på att ta en stunds vila innan färden går vidare.Efter en stunds vandring utför bergssidan kom vandrarna fram till det majestätiska Stenbrottet som med sina varmt röda och lodräta klippväggar lystes upp av hundratals marschaller i det annalkande kvällsmörkret. Kulturskolan spelade på trummor nere på botten av Stenbrottet, där en del stannade till en stund för att lyssna medan andra gick vidare för att fortsätta mot målet.Sista etappen avverkades och ville man ha en stunds stillhet innan vandringen avslutades var ett besök i Hönsäters kapell på sin plats. Här framfördes stilla orgelmusik av Elin Johansson.

När man efter en mils vandring kom fram till målet i Hällekis skola fick man sitt välförtjänta diplom och kanske lite fika. Här lottades även priser ut på startkorten, vinsterna var skänkta av olika lokala sponsorer.När man framåt kvällen summerat alla startande visade det sig att 3091 vuxna och 250 barn och 118 hundar hade kommit till Hällekis denna kväll för att gå en långpromenad på det blommande berget när naturen är som allra vackrast.

Den 22 maj nästa år kommer många av årets vandrar troligen att återvända till Hällekis då den 36:e Nattvandringen på Kinnekulle arrangeras.

Följade foton av Malin Bengtsson.