LÖRDAG 18 MAJ 2019

Blött väder men inga sura miner under årets mopperally Kullen Runt

Med start på Falkängen klockan tio på lördagsförmiddagen var det dags att för åttonde gången i rad köra det populära mopperallyt Kullen Runt.Det slogs inget deltagarekord i år, men trots att väderprognosen hotade med regn och åska var det 384 personer som kom till start på sina mopeder. De mest långväga mopedisterna kom från Borlänge. Och som vanligt var det salig blandning av mopeder, från gamla veteraner i toppskick till nyare modeller och allt där i mellan.Klockan tio släpptes snöret och den första gruppen gav sig iväg ut på den 6,2 mil långa slingan runt Kinnekulle, sedan släpptes nya grupper med några minuters mellanrum. Det knattrade nostalgiskt och blåröken låg tung över Falkängen när de gasade på och drog iväg.

I stora drag gick färdvägen enligt följande, Falkängen, Gössäter, Brokvarn, på slingrande grusvägar mot Kårtorp, Kinne-Vedum, Fullösa, Högebo, toppen på Kinnekulle, Blomberg, Råbäck och tillbaka till Falkängen. Sträckan gick som vanligt på ett varierande vägunderlag från små skogsvägar till grusväg och asfalt.

Utefter vägen fanns det tipsfrågor att besvara, och på två ställen, i närheten av Kårtorp och vid Storängen norr om Blomberg, var det stationer med vissa övningar. I Salen vankades det korv och bröd.

Vid lunchtid öppnade sig himmelen portar och regnet formligen öste ner, ackompanjerat med en och annan kraftig åsksmäll. Det höll i sig en bra stund och mopedisterna fick svida om till regnställ eller söka skydd under något träd tills det hela hade gått över. Men säkerligen var det många som blev genomblöta och en och annan som gav upp och åkte hem.

Ett och annat småstopp utefter vägen blev det för en del för att göra vissa justeringar av moppen, de flesta kunde dock fortsätta men ett 20-tal fick ta "skamkärran" tillbaka då deras moped på något vis inte ville fullfölja loppet.

Det kom även många besökare till Falkängen för att beskåda och beundra de gamla mopparna, och säkerligen kände sig en och annan riktigt nostalgisk när minnet gick tillbaka till ungdomen och moppeåldern. Kanske fick man även syn på just den modell man själv haft bland alla dessa mopeder som samlats här idag. Och funderingar fanns säkert hos fler än en att återigen köpa en moppe och vara med i nästa års Kullen Runt. Det fanns även ett antal veteranbilar uppställda på Falkängen vilka även dessa rönte stort intresse bland besökarna.

Arrangerande Skaraborgs Cruisers var trots det dåliga vädret mycket nöjda med dagen, och Falkängen som är samarbetspartner hade nog en hel del att göra med att servera alla gäster under arrangemanget.

När sista målgångstid i Falkängen hade passerats så avslutades dagen med prisutdelning, 1:a pristagaren var turligt nog kvar men många av de uppropade pristagarna hade nog redan gett sig hem för att byta om till lite torrare kläder.