FREDAG 17 MAJ 2019


BIld av Susann Mielke från Pixabay

Anticimex: Prognosen är färre getingar i sommar

I sommar blir det färre getingar jämfört med förra året, förutspår Anticimex. Vartannat år brukar historiskt bli ett getingår, och i år pekar statistiken på att det blir färre saneringar av getingar än förra årets toppnotering. Sommaren kommer dock inte att bli fri från getingar, och så här på våren finns det en hel del att göra för att insekterna inte ska vara till besvär.

Forskare vet inte helt säkert varför det blir fler getingar ett år, följt av färre året efter. Man tror att det beror på flera faktorer, såsom tillgång till föda och boplatser.

– Förra året genomförde vi rekordmånga saneringar av getingar, så vi förväntar oss klart färre i sommar, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex. Men även om det blir färre getingar totalt i Sverige i år, så kan man drabbas lokalt.

På våren finns det flera åtgärder man kan vidta för att getingarna inte ska vara till besvär senare på sommaren. Tänk dock på att getingen är ett nyttodjur med en viktigt roll i ekosystemet. Därför ska man inte sanera getingar om de inte är till besvär. De hjälper till viss del med pollineringen och äter upp skadeinsekter som lever i trädgårdarna. Men blir de för många och kommer för nära hus och uteplatser upplever många obehag. Dessutom kan de vara farliga för personer med allergi eller överkänslighet mot getingstick.

Under våren och försommaren kan man försvåra för getingarna att bygga bon på olämpliga platser genom att:


Pressmeddelande från: Anticimex