FREDAG 17 MAJ 2019

Övergivna platser ställs i rampljuset

Den 18 maj öppnar fotografen Jan Jörnmarks utställning Övergivna platser på Arbetets museum. Utställningen tar avstamp i det mångåriga projektet med samma namn och innehåller fotografier som inte tidigare visats.

Projektet Övergivna platser började som en webbsida 2005. I dag är det ett av Sveriges mest spridda fotoprojekt, bland annat i formen av en Facebook-grupp med över 120 000 medlemmar.

Bakom projektet står författaren, debattören och fotografen Jan Jörnmark. På Arbetets museum i Norrköping visas nu ett brett urval av hans fotografier från övergivna platser.– De flesta tycker det är intressant med övergivna platser. Vi är nyfikna och vill gärna uppleva och utforska. Jörnmarks bilder låter oss ta del av dessa platser som vi annars kanske inte får eller kan besöka, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum.

I projektet kombinerar Jörnmark sitt fotointresse med sitt engagemang inom bostadspolitiska och samhällsekonomiska frågor. Resultatet är en bildskatt som sätter fingret på vår tids stora samhällsomvandlingar.

Den röda tråden genom utställningen är berättelsen om det moderna Sverige och den globala förändringen under efterkrigstiden. I utställningen möter vi fotografier från projektets hela historia, men tyngdpunkten ligger på nyare fotografier och här finns även bilder från Europa och USA.

– Det har varit roligt att göra utställningen och jag tycker att den blir bra, inte minst för de nya bilderna, säger Jan Jörnmark.

Jörnmark är docent, debattör, författare och fotograf verksam i Göteborg. Han har gett ut ett flertal böcker och regelbundet skrivit krönikor i olika svenska tidningar.

Utställningen visas på Arbetets museum 18 maj till 18 augusti 2019.

Pressmeddelande från: Arbetets museum