TORSDAG 16 MAJ 2019

Scouternas jamboree 2021 hålls i Kristianstad

Scouternas nästa nationella jamboree arrangeras i Kristianstad i Skåne sommaren 2021. Det berättade Scouternas generalsekreterare Petra Lindskog och Kristianstads kommunalråd Pierre Månsson, på en presskonferens i dag. En nationell jamboree är ett jätteläger som går av stapeln vart fjärde år. Det samlar tiotusentals scouter från hela landet och gästas även av scouter från andra delar av världen.

Lägerområdet Norra Åsum utanför Kristianstad har en blandad terräng med äng, skogsmark och vattendrag, som passar scouting och lägeräventyr perfekt. Dessutom finns på området en färdig infrastruktur med vatten, avlopp och byggnader som kommer att underlätta både planering och utförande av jamboree-äventyret. Hit kommer barn, unga och vuxna för att tillsammans skapa och uppleva äventyr, utmanas och lära känna nya kompisar.

– Vi är glada över att få komma till Kristianstad för lägeräventyr. Vi har goda erfarenheter av att genomföra arrangemang tillsammans med Kristianstads kommun och ser fram mot att få träffa scouter från hela landet och från andra länder. Planering och rekrytering är redan i full gång, säger Petra Lindskog, Scouternas generalsekreterare.

– Vi hälsar Scouterna varmt välkomna tillbaka till Kristianstad. Scouterna bidrar till att sprida positiva värderingar bland unga, och samarbetet är värdefullt för kommunen. Vi har arbetat länge och målmedvetet för att göra Kristianstad till Sveriges scoutkommun nummer ett. World Scout Jamboree 2011 med över 40 000 scouter i Rinkaby var en oförglömlig upplevelse och vi ser fram emot fler härliga scoutupplevelser, säger kommunalrådet Pierre Månsson.

Lägerplatsen för den kommande jamboreen var tidigare militärens övningsfält i Norra Åsum och började ställas i ordning inför O-Ringen 2014, då över 20 000 orienterare var på plats. Nu står området färdigt för att ta emot idrottsarrangemang, läger, festivaler och utomhuskonserter, bara några kilometer från Kristianstads centrum med goda bussförbindelser.

– Scoutjamboreen blir det första riktigt stora arrangemanget på Kristianstads nya evenemangsområde. Vi hoppas det kan få fler att upptäcka möjligheterna med området, säger Pierre Månsson.

För Scouterna inleds nu ett intensivt arbete inför lägerveckan 2021, där datum ännu inte är satta.

Pressmeddelande från: Scouterna