TORSDAG 11 APRIL 2019


Journalisterna Ed Hutchings och Charles Elder på besök vid Hornborgasjön - Foto: Sofie Stålhand/Naturum Hornborgasjön

Fler brittiska journalister besöker Hornborgasjön

Uppmärksamheten för Hornborgasjön ökar från Storbritannien. Förra året kom tre brittiska journalister och nu under pågående Tranfestival har vi besök av två nya journalister från Storbritannien. Denna gången är det skribenter som skriver för Birdwatch Magazine, The Guardian, Trinity Mirror Group och West Magazine.

Under sina tre dagar får journalisterna ett smakprov av vad Hornborgasjön har att erbjuda när det gäller natur, kultur och mat.

- Vi är måna om att de får med sig en bra bild som de kan sprida i sina respektive tidningar. Många av de fåglar som är tämligen vanliga i vårt område är mycket ovanliga i Storbritannien, Det gör att det inte bara är tranorna som lockar utan helheten med ett rikt natur- och fågelliv tillsammans med kultur och god mat, säger Jessica Bergstrand, destinationsutvecklare på Next Skövde.

Genom sin lokala guide fick de också under gårdagen några unika upplevelser.

- Jag tog med journalisterna för att visa hur vi räknar tranorna från höjden vid Dagsnäs. Det är något som görs varje kväll när tranorna flyger ut för att övernatta ute i sjön. De fick också den enastående chansen att få se en trana som ligger på bo och ruvar ägg och det var väldigt uppskattat, säger Kent-Ove Hvass från Skövde fågelklubb.

Journalisternas första intryck av området är att det är känns att det är ett historiskt landskap och att det är ett väldigt lugnt och behagligt tempo på vägarna jämfört med Storbritannien.

- Hela området runt sjön med stenmurarna och fälten ger en känsla av att man befinner sig tusentals år tillbaka i tiden, säger Charles Elder och fortsätter med glimten i ögat - Sedan ser man ju alla röda hus här och tänker att röd färg måste vara betydligt billigare än annan färg.

Pressmeddelande från: Next Skövde