LÖRDAG 30 MARS 2019

I natt går vi över till sommartid

Natten mellan lördag och söndag (2019-03-31) är det dags att ställa fram klockan en timme från vintertid till sommartid, men om några år är detta troligen ett minne blott.

EU-parlamentet har i dagarna röstat igenom ett förslag som innebär att man kommer att slippa ställa om klockan två gånger per år.

Sen blir det upp till varje land inom EU att välja om man vill ha evig sommar- eller vintertid. För de länder som väljer sommartid blir sista omställningen av klockan sista söndagen i mars 2021, och de som vill ha vintertid, eller standardtid som det egentligen heter, ställer om klockan för sista gången sista söndagen i oktober 2021.

Tidigare genomfördes en internetomröstning där man fick in över 4,6 miljoner svar från hela EU, 80 procent av de som röstade var för att man skulle upphöra med ställa om klockan två gånger per år utan istället ha samma tid hela året.

En tidigare undersökning visade även att två av tre svenskar vill slippa ställa om klockan, de flesta av dessa vill även ha sommartid året runt.