TORSDAG 21 MARS 2019

Scouterna ökar medlemsantalet för femte året i rad

Intresset för den svenska scoutrörelsen fortsätter att växa och Scouterna ökar i medlemsantal – för femte året i rad. Ökningen om drygt 400 nya scouter under 2018 är jämnt fördelad över åldersgrupperna 8 till 25 år. Samtidigt som trycket på att vilja bli scout är stort bromsas tillväxten på grund av bristen på nya ledare. Stort fokus läggs nu på ledarrekrytering och att få fler vuxna att engagera sig för att fler barn och unga ska få uppleva allt scouting har att erbjuda.

Scouterna har i dag cirka 1 000 kårer från norr till söder, med större koncentration i vissa regioner än andra. Scoutrörelsen har cirka 15 000 ledare och totalt 70 450 medlemmar. De senaste fem åren har Scouterna vuxit med drygt 7 000 medlemmar.

– Vi är otroligt glada och stolta för att vi fortsätter att växa, men när det saknas ledare bildas köer. Vi vill att alla med intresse ska få vara med och knyta nya kompisband och uppleva äventyr tillsammans. Därför jobbar vi fokuserat med att rekrytera nya ledare. Det är en av nycklarna till minskade köer och vår framtida tillväxt, säger Scouternas generalsekreterare Petra Lindskog och fortsätter:

– För att bli ledare behöver man inte ha varit scout tidigare. Som ny ledare får man utöver stöd från övriga ledare i kåren också utbildningar och verktyg för att bedriva en rolig och trygg verksamhet.

En anledning till att scouting är en populär fritidsaktivitet är alla arrangemang som anordnas under året. Förutom att man ses i sin avdelning och i sin mindre grupp, patrullen, varje vecka ges tillfällen att åka på längre lägeräventyr. Under sommaren erbjuds äventyr till havs, till fjälls, till skogs, i Sverige men också läger runt om i Europa och i övriga världen.

– I sommar åker rekordmånga deltagare till Scouternas jätteläger i Nordamerika. Tillsammans med omkring 50 000 scouter från hela världen ska cirka 2 000 svenska scouter uppleva äventyr under en vecka, säger Petra Lindskog.

I Scouterna genomförs varje vecka cirka 6 000 scoutmöten där tusentals barn och unga får vara med i gemenskapen. All lokal verksamhet är ideell och bygger på otroliga insatser från engagerade ledare. Varje år läggs drygt 3,5 miljoner ideella timmar ner på att ge barn och unga en meningsfull fritid.

Pressmeddelande från: Scouterna