ONSDAG 13 MARS 2019

Appen Museiguide visar vägen till årets smultronställen

Ta hemester i år och upptäck nya resmål alldeles runt hörnet! I appen Museiguide presenteras i år 481 arbetslivsmuseer från Gällivare i norr till Trelleborg i söder. På arbetslivsmuseerna finns berättelser om vår historia som du inte hittar på de stora nationella museerna. Skippa flyget utomlands, det finns mycket att uppleva i Sverige.

Appen Museiguide är framtagen av Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam) och Arbetets museum. Med appen kan du söka efter arbetslivsmuseum i olika län, och med hjälp av kartfunktionen kan du se arbetslivsmuseer i närheten. Nyhet i appen för i år är att du kan få vägbeskrivning till ditt besöksmål.

– Med appen kan du hitta aktuell information om de museer som finns där du befinner dig. Du kan välja att se det som just du är intresserad av, till exempel alla museitåg i närheten. Du kan också lägga till dina favoriter och skapa en egen rutt, säger Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum.

Arbetslivsmuseerna finns på de platser där historien utspelat sig och de befolkas av människor som varit med eller som kan berätta hur det var. Arbetslivsmuseerna berättar om den vanliga människans liv, där arbete och fritid, vardag och helg blir en historia om hur det var förr i Sverige. Ett arbetslivsmuseum kan även bestå av rörligt kulturarv, såsom tåg, fartyg, flyg, bilar och motorcyklar.

– Arbetslivsmuseerna runt om i landet bjuder på annorlunda kulturupplevelser som vi vill att fler ska få ta del av. Med Museiguide-appen är det lätt att upptäcka alla dessa guldkorn runt om i landet, berättar Helena Törnqvist.

Museiguide 2019 trycks även i pappersformat och går att beställa kostnadsfritt genom Turistbyråshopen. I april distribueras den till turistbyråer och arbetslivsmuseer runt om i landet.

Intresset för Museiguide ökar – pappersupplagan har dubblerats sedan starten 2003, från 20 000 till 40 000 exemplar. Även antalet medverkande arbetslivsmuseer har ökat, från 63 museer 2003 till 481 i år. I guiden presenteras varje museum med bild, text, öppettider och kontaktuppgifter. Pappersversionen distribueras till alla medlemmar i ArbetSam samt till turistbyråer, bibliotek med flera.

Appen heter ”Museiguide” och finns för både iOS och Android. Ladda ner appen: Google Play | App Store

Pressmeddelande från: Arbetets museum