MÅNDAG 4 MARS 2019

Kata Gård i Varnhem – från utgrävning till utställning

Ibland händer det ju att historien skrivs om. Eller, det gör den ju mer eller mindre hela tiden faktiskt. Torsdag 7 mars kl. 18 på Lödöse museum berättar Maria Vretemark om en stor omskrivning av historien om det tidiga kristnandet Sverige – ett kristnande som verkar ha börjat långt tidigare än vad man tidigare trott.

Varnhem innan munkarna kom

År 2005 startade Västergötlands museum det arkeologiska utgrävningsprojektet ”Varnhem innan munkarna kom”. På kullen bakom klosterområdet påträffades ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor. Den byggdes på vikingatiden som en privat gårdskyrka på storgodset Varnhem. Gravplatsen runt om rymmer flera tusen gravar. Här började man begrava sina döda enligt kristet gravskick redan på 900-talet. Spåren i jorden, kyrkoruinen och gravarna vittnar om en mäktig familj med kontakter ut över hela Europa. Tack vare en runristad gravsten känner vi till namnen på några av dem – Kata, hennes man Kättil och hennes bror Torgils.

Ny historia

Grävningarna i Varnhem har alltså pågått sedan 2005, men det är först de senaste åren som nyheten har fått stor genomslagskraft hos allmänheten.

– Det är ju otroligt spännande när sånt här händer, att det vi vet liksom kastas om, säger Liselotte Öhrling på Lödöse museum. Historien är ju inte statisk och stilla bara för att den redan varit. Den är ju i allra högsta grad levande och föränderlig eftersom vi hela tiden undersöker den på olika sätt och med olika medel och verktyg. Och emellanåt skramlar det till lite extra.

Kristna vikingar i Varnhem

Kyrkoruinen har fått ett skyddande tak som samtidigt är en permanent besöksanläggning. Här finns utställningen ”Kristna vikingar i Varnhem” som berättar om Västergötland på vikingatiden, om kristnandet, om resorna västerut, om Katas stora gård och om människorna som levde här för 1000 år sedan.

Torsdag 7 mars kl. 18 på Lödöse museum
Gratis. I samarbete med Stödföreningen för Lödöse museum.

Pressmeddelande från: Västarvet