SÖNDAG 17 FEBRUARI 2019

Första tranan vid Hornborgasjön

Nu är vårens första trana på plats vid Hornborgasjön. Det viktigaste av alla vårtecken kom tidigt i år. Tranan rapporteras ha setts i närheten av Trandansen vid sjöns södra spets. Ännu dröjer det nog flera veckor innan resten kommer och trandansen börjar på allvar.

Helgens varma vindar drog med sig mer än vårkänslor in över landet. Idag, den 17/2, rapporterades en trana vid Trandansen in till artportalen.se, som är en rapportsida för naturobservationer. Den syntes då vid Vadboden av två fågelskådare, och Mikael Bly publicerade snart en bild på sin facebooksida. Det är troligen den första tranan i år som gjort den långa flyttningen från vinterkvarteren i söder och till Hornborgasjön i norr.

Denna trana tillhör troligen de drygt 30 par som häckar vid Hornborgasjön. Den stora gruppen tranor som rastar vid sjön anländer vanligtvis i mitten eller slutet av mars. Dessa rastande tranor stannar en vecka eller två innan de ger sig av till sina häckningsplatser i norra Skandinavien.

– Om du vill komma till Hornborgasjön för att njuta av årets trandans, då är det bäst att vänta med besöket. Följ transtatistiken på hornborga.com så vet du när det är dags, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

När den stora massan anländer beror på väder och vind, men i regel finns tranor i mängder på plats i slutet av mars. Informationscentralen Trandansen öppnar den 23 mars och veckan innan, den 17 mars, öppnar naturum Hornborgasjön.

Läs mer här: www.hornborga.com

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götalands Län