TORSDAG 31 JANUARI 2019

Rekordmånga till Scouternas jätteläger i USA i sommar

Intresset har varit rekordstort bland scouter världen över för att delta i det drygt veckolånga internationella jättelägret – den så kallade världsscoutjamboreen – i Nordamerika i slutet av juli i år. Totalt kommer cirka 50 000 scouter, de flesta i åldrarna 14 till 18 år, från hela världen att mötas för äventyr och gemenskap. Även från Scouterna i Sverige kommer rekordmånga – totalt ska 1 983 svenska scouter delta.

Den 22 juli till 2 aug 2019 genomförs Scouternas 24:e världsscoutjamboree, den här gången på Summit Bechtel Family National Scout Reserve i delstaten West Virginia. Som deltagare på en världsscoutjamboree blir man en del av en internationell gemenskap utan gränser med äventyr runt varje hörn. Många deltagare vittnar om att få saker är så livsomvälvande som att åka på en världsscoutjamboree.

– En världsscoutjamboree är en mäktig upplevelse. Genom att möta människor från hela världen i en rolig och trygg miljö kan vi lära oss av andra och samtidigt påverka utifrån våra värderingar. Här får barn och unga chansen att växa som människor genom utmaningar samtidigt som de får vänner för livet, säger Fredrik Berg, kommunikationsansvarig i svenska kontingenten.

Temat för världsscoutjamboreen är Unlock a new world och handlar om hur man tillsammans hittar nycklarna till en mer hållbar värld. Deltagarna från Sverige kommer att använda FN:s globala mål för hållbar utveckling som en ledstjärna inför och under lägret.

– Att som scout få vara deltagare på en världsscoutjamboree är en möjlighet som bara ges en gång i livet. Det är en vecka av äventyr och att tillsammans med andra scouter få jobba med frågor som helt och hållet bygger på vad vi unga är intresserade av. Jag ser fram emot att få upptäcka en ny världsdel och lära känna nya kompisar från hela världen, säger Anna Lundberg som var deltagare på världsscoutjamboreen i Japan 2015 och som i år åker som funktionär, så kallad IST.

Den svenska gruppen scouter på 1 983 deltagare består av 42 avdelningar. Varje avdelning utgörs i sin tur av 36 scouter och fyra ledare som reser, bor och deltar i programmet tillsammans. I gruppen ingår också en ledning samt funktionärer.Förutom själva lägervistelsen förlängs resan genom en rundresa som görs innan världsscoutjamboreen börjar.

En världsscoutjamboree anordnas vart fjärde år. Årets arrangörer är scoutorganisationerna i Kanada, Mexiko och USA, på uppdrag av World Organization of the Scout Movement, WOSM.

Förra gången, 2015, arrangerades världsscoutjamboreen i Japan och dessförinnan i Sverige 2011. Nästa land att arrangera världsscoutsjamboree är Sydkorea.

Pressmeddelande från: Scouterna