TISDAG 29 JANUARI 2019

82 p-böter skrevs ut i Götene 2018

Förra året skrev Götene kommun ut 82 parkeringsböter till ett värde av 36 000 kronor. Det placerar Götene på plats 209 i landet sett till antal parkeringsböter per invånare, visar det digitala parkeringsföretaget EasyParks P-botsindex.

- Att det utfärdades 82 parkeringsböter i Götene visar att det behöver bli enklare att parkera rätt. När kommuner använder smarta parkeringslösningar kopplade till mobilappar kan bilförare lättare både hitta lediga parkeringsplatser och förlänga parkeringstiden med hjälp av mobilen, säger EasyParks vd Anders Bäck.

Under 2018 utfärdade Götene kommun 82 parkeringsböter, med ett sammanlagt värde på 36 000 kronor. Götene kommun hamnar på plats 209 i landet med ett snitt på 6 parkeringsböter per 1000 invånare. Överlägset flest parkeringsböter utfärdades i Stockholm stad. Cirka 565 000 parkeringsböter skrevs ut här, motsvarande mer än var tredje bot i Sverige under 2018. I 62 av landets 290 kommuner utfärdades inga parkeringsböter under 2018.

- En del kommuner använder redan modern teknik för att hjälpa bilister att parkera enkelt. EasyPark gör städer effektivare och grönare genom att minska söktrafik för parkering och därmed minska utsläppen, samtidigt som bilisterna slipper stress och frustration, säger Anders Bäck.

Förra året ökade antalet parkeringsböter som utfärdats av landets kommuner med sju procent, efter att ha legat relativt stilla de senaste åren. Totalt skrev kommunerna ut 1,6 miljoner parkeringsböter, till ett sammanlagt värde av 1,1 miljarder kronor under 2018.

En Yougov-undersökning visar att den parkeringssituation som stressar flest bilförare är när de ska hitta en ledig parkeringsplats. Var tredje, 35 procent, uppger att de blir stressade över att inte hitta parkeringsplatser. Var fjärde, 23 procent, upplever att det är stressande att försöka parkera på en trång parkeringsplats.

Pressmeddelande från: EasyPark