TORSDAG 3 JANUARI 2019

Örndagar vid Hornborgasjön

Hornborgasjön är mycket mer än bara tranor – örnar till exempel. Nya året invigs med Örndagar vid Trandansen. Utfordringen är i full gång från en ny plattform och kunniga fågelguider med tubkikare finns på plats fem helger i rad, från gryning till skymning.

Efter ett års uppehåll på grund av ombyggnation, som avslutades förra våren, är det nu åter dags för Örndagar vid Trandansen. Utfodringen, med kött under vintertid, har pågått i många år och startades för att rädda den minskande örnpopulationen. Idag är havsörnen, som är den vanligaste gästen, inte längre akut hotad av miljögifter, som den var under 70-talet. Nytt för i år är att utfodringsplatsen har flyttats närmare Informationscentralen, örnarna kommer därmed närmare men utan att störas av besökarna.

– Flera havsörnar har redan setts i området så chansen att få se örn är stor, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

Under örnhelgerna kan besökare köpa kaffe och korv vid Trandansen. Fågelguider från Falbygdens fågelklubb och ÖRN- 72 finns på plats och hjälper till att identifiera de stora rovfåglarna från gryning till skymning.

Alla örnar och övriga besökare är hjärtligt välkomna!

Datum för årets Örndagar:


Pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götalands Län