LÖRDAG 1 DECEMBER 2018

Øresundsbron tänder åter igen världens högsta adventsljusstake och pyntar extra inför jul

För andra året i rad tänds Øresundsbrons pyloner och blir därmed kanske världens högsta adventsljusstake, medan julgranar ska göra det lite mer mysigt i betalstationen.

Världens kanske högsta adventsljusstake invigdes på Øresundsbron förra året, då det monterades ljus i toppen av pylonerna, 203,5 meter över havets yta. Efter stort intresse utvidgas julinsatsen i år med julgranar i betalstationen, som tillsammans med adventsljusen sprider julstämning över Öresund.

Adventsljusen i Øresundsbrons 203,5 meter höga pyloner består av LED-ljus, som lyser upp toppen av pylonerna med ett varmt, gult ljus. Även om ljuset kommer synas på långt avstånd i både Sverige och Danmark, används energivänliga LED-ljus som bara drar 1,4 KWh per pylon, vilket motsvarar sammanlagt 1,20 DKK i timmen.

"Det har varit roligt och spännande att vara med om att förvandla brons pyloner till en gigantisk adventsljusstake, som kan ses på många kilometers avstånd, men vi tycker att det ska följas upp med något lite mer jordnära. Om vi så bara kan sprida 10 procent extra julstämning för våra kunder på väg till arbetet om morgonen, så är det en insats som är värt det", säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Øresundsbro Konsortiet.

Det första ljuset i adventsljusstaken tänds på söndag den 2 december, och kommer vara tänt hela veckan mellan klockan 15.00 och 09.00 morgonen därefter. De efterföljande söndagarna i advent tänds ännu ett ljus. Utöver det kommer ljusen även vara tända på julafton, juldagen, under mellandagarna och på nyårsafton.

Pressmeddelande från: Øresundsbron