TISDAG 16 OKTOBER 2018

Gregor Tovek budade hem Sveriges äldsta Volkswagen-”Bubbla”

När bilarna från Holmgrens Volkswagen-museum i Pålsboda auktionerades ut var det internationella intresset högt. Men Gregor Tovek såg till att Sveriges äldsta ”Bubbla” från 1948 stannar kvar i landet. Vinnande bud: 1 350 000 kronor!

I nära 50 år hade Bengt Holmgren i Pålsboda samlat på unika Volkswagenbilar. En samling som bedömdes vara en av de förnämsta i världen. Museet i Pålsboda har genom åren lockat bilentusiaster från när och fjärran.

När Bengt bestämde sig för att avveckla museet såldes bilarna på auktion, vilken arrangerades av Bilweb Auctions i september. Och det blev en stor succé. Sammanlagt såldes objekt för över tolv miljoner kronor och i flera fall blev priserna rekordhöga.

"Vi är otroligt glada"

Bilen med högst pris blev som väntat Sveriges äldsta Typ 1, i folkmun kallad ”Bubblan”. Den unika bilen från 1948 var ett av de första 60 exemplaren som generalagenten Scania-Vabis tog in till Sverige under premiäråret för 70 år sedan.

Bilen klubbades för hela 1 350 000 kronor och budvinnare blev Gregor Tovek, ägare av Toveks Bil som är återförsäljare för märken inom Volkswagen-koncernen. Bubblan är nu på plats i Toveks Bils eget bilmuséum i Kinna.

- Jag bestämde mig tidigt för att jag ville köpa denna unika bil. Det var en tuff budgivning med flera utländska budgivare. Vi är otroligt glada och stolta att vi nu kan visa upp Sveriges äldsta Folkvagn tillsammans med de andra 40 fordonen i vårt bilmuséum, kommenterar Gregor Tovek.

Rafflande budgivning

Bland bilarna som auktionerades ut var det ytterligare en som fick ett pris på över en miljon kronor, nämligen en av de absolut sista Typ 1 ”Ultima Edición” som tillverkades. Den gick för 1,1 miljoner kronor och stannar även den i Sverige. En Bubbla från 1949 såldes för 500 000 kronor och en fin orenoverad -50:a inbringade drygt 420 000 kronor. En röd orenoverad 1303S klubbades för 216 000 kronor.

I samlingen fanns dessutom en 1500 Variant med endast 300 mil på mätaren. Efter en rafflande budgivning såldes den till en svensk samlare för 330 000 kronor. Folkabussen (Typ 2) gick i sin tur till en handlare i Sverige för 322 000 kronor.

Stefan Dahlin, chef Product Marketing på Volkswagen Sverige, följde auktionen med stort intresse.
– Det var verkligen spännande! Jätteroligt att flera av de mest intressanta bilarna från museet stannar kvar i Sverige, köparna ska ha en eloge för sin kulturgärning. Roligt också att klassiska Folkvagnar nu definitivt tagit plats i bilhobbyns finrum även när det gäller prisnivåerna!

FAKTA

Bubblan som nu är i Toveks Bils ägo är ett av de första 60 exemplaren som generalagenten Scania-Vabis tog till Sverige under premiäråret 1948. Just det här exemplaret är en av de tolv som köptes nya av Försvarets Materielverk. Bilen tjänstgjorde först vid Arméns jägarskola i Kiruna för att många år senare hamna på skroten i värmländska Eda. Bilen, som idag räknas som en av världens äldsta Volkswagen-bilar, kan vara den enda överlevaren ur den första leveransen till Sverige. När den förre ägaren köpte bilen 1991 var den fortfarande inte renoverad. Efter flera års samlande av delar renoverades bilen till utställningsskick – med stor omsorg om att få varje detalj rätt. Bilarna som kom till Sverige var av så kallad exportmodell och dessa tidiga Bubblor fick bland annat kromade stötfångare, handtag, lyktsargar och kapslar. (Källa: Bilweb Auctions)

Pressmeddelande från: Volkswagen Personbilar