FREDAG 12 OKTOBER 2018

Stort WOW på frukostträff för kreativa krafter

Det märks att Kulturella och kreativa näringarna är starka och många längs med Kinnekullebanan. På frukostträffen för kreativa krafter på Stadshotellet i Lidköping den 11 oktober var det fullsatt och stämningen var hög. Hela salen fylldes av aktörer från 13 olika branscher som ville höra om varför just vårt område är speciellt och varför kulturella och kreativa näringar är så viktiga och vilka positiva effekter samverkan har.Leaderprojektet "Kulturella och kreativa näringar längs med Kinnekullebanan" drog fullsatt publik på sitt första event. Skaraborgs kommunalförbund var på plats och började morgonen med en föreläsning om "Kreativa kraftfält", forskningsstudien man gjorde 2013. Isabel Erikson och Magnus Fredricson berättade och visade vad forskningsstudien kommit fram till och bidragit till att starta projektet. Det finns en unik koncentration av kulturella och kreativa näringar i Skaraborg och särskilt längs med Kinnekullebanan.
Anna Linton som jobbat med att utveckla Kulturella och kreativa näringar under många år gästade Lidköping. Anna föreläste och engagerade en villig publik i korta övningar och diskussioner. Många tyckte det var intressant och inspirerande att få höra exempel från andra orter och städer hur man skapat olika destinationsutvecklande effekter med aha- och wowupplevelser för både medborgare, besökare, företagare och inte minst kreatörerna själva.Trots att kulturella och kreativa näringar innehåller ganska vitt skilda branscher så finns det stort intresse och engagemang för att samverka. Man blir stark av att nätverka. Att mötas mellan branscher som smeder och trädgårdsdesigners ger inspiration och kraft att utveckla nya samarbeten. På frukostträffen samlades bl.a. arkitekter, designers, musiker, konstnärer, formgivare, fotografer, journalister, smeder, filmare, keramiker m.fl.

-Det är kittlande att tänka på vad vårt område kan generera och skapa tillsammans genom nätverk och samverkan, säger projektledaren ILona Pettersson från Kulturella och kreativa näringar längs med Kinnekullebanan. Dessa näringar generar både jobb och pengar lokalt, nationellt och internationellt och växer kraftigt. Området längs med Kinnekullebanan har en unik potential och en palett av kreatörer och olika verksamheter samt kultur, historia, natur, geologi och en massa mer. Tar man tillvara och ger bra förutsättningar för verksamheterna och det stora intresset som finns här för att verka och utvecklas så behåller vi kompetenta företag. Det ökar även intresset för att flytta hit. Vi vet ju själva varför vi vill bo just här. Jag tror det finns en anledning att Kinnekulletåget vann tävlingen om Sveriges vackraste tågsträcka. Nästa steg är frågan vad vi vill göra själva, i början av nästa år samlas vi för en workshop för att ta reda på det. Till dess blir det mindre möten för att nätverka och diskutera. Frukostträffen blev ett bra kvitto på hur stort intresse och engagemang det finns här. De 100 platserna fylldes fort och efterfrågan var stor.

Pressmeddelande från: Kulturella och kreativa näringar längs med Kinnekullebanan