SÖNDAG 7 OKTOBER 2018

Nyfödd noshörning på Kolmården

50 kilo tung och med ett litet, litet horn på nosen föddes igår Kolmårdens senaste nytillskott - en trubbnoshörning. Bara 9 trubbnoshörningar har fötts i Europa i år och kalven, som tros vara en hona är därför ett mycket välkommet tillskott till bevarandeprogrammet. Djurparkernas noshörningar spelar nämligen en viktig roll i arbetet ett bevara noshörningarna från utrotning.

Det var efter en hela 16 månader lång dräktighet som den erfarna noshörningsmodern Imfolozi igår eftermiddag nedkom med en cirka 50 kilo tung kalv, som tros vara en hona. Födseln förlöpte precis som planerat och både mor och kalv mår enligt djurvårdarna bra. Redan 30 minuter efter födseln stod den nyfödda kalven på ostadiga ben i den mjuka sanden i noshörningsstallet.

-Det har varit en lång väntan och nu känns det fantastiskt att se den nyfödda lilla kalven tätt intill sin mor. Som djurvårdare är det alltid spännande att vara med under en födsel och det är extra speciellt när det föds en unge av en utrotningshotad art, säger Lovisa Löfving, djurvårdare på Kolmården.

Tjuvjakten på noshörningar i Afrika har under senare tid ökat och noshörningarna i Europas djurparker fungerar som en viktig backup för sina vilda artfränder. Flera trubbnoshörningar som fötts på Kolmården har kunnat flytta vidare ut i Europa för att få egna ungar, som en del av Europeiska djurparksföreningen EAZAs bevarandeprogram för utrotningshotade djur. Tanken är också att gårdagens nytillskott inom några år flyttar hemifrån för att få egna ungar.

-Eftersom noshörningar har en lång dräktighet och bara får ungar var tredje, fjärde år är varje födsel otroligt viktig för bevarandeprogrammet, säger Lovisa.

Kolmården driver också ett forskningsprojekt tillsammans med Linköpings Universitet i vilket man utvecklar ny teknik som hjälper parkvakterna i Afrika att övervaka noshörningarna och skydda dem från tjuvjägare. Bland annat har Kolmårdens noshörningar testat ut en ny GPS-sändare som planeras att användas på noshörningarna i Kenya.

Pressmeddelande från: Kolmården