MÅNDAG 24 SEPTEMBER 2018

Glädjande ökning av antalet tigrar i Nepal

Antalet vilda tigrar i Nepal har ökat från 121 till 235 individer sedan 2009. Det meddelade Nepals regering idag. Landet är nära målet att fördubbla antalet tigrar till år 2022 och satsningarna på att bekämpa tjuvjakt är en förebild i Asien, enligt WWF.

– Resultatet är glädjande och ett kvitto på att naturvård lönar sig. Nepal är en modell för hela Asien och har stora möjligheter att bli det första landet som fördubblar sitt tigerbestånd till 2022. Det var ett mål som antogs på det första stora tigertoppmötet med världens ledare i Sankt Petersburg 2010, säger Ola Jennersten, tigerexpert på WWF.

Landets beslutsamhet att vilja rädda tigern och användningen av ett globalt system för skötsel av tigerområden, Conservation Assured Tiger Standards (CA|TS), har bidragit till framgången. Den positiva ökningen anses bero på effektivt skydd av tigerns livsmiljöer, kraftfulla insatser mot tjuvjägare och stöd från myndigheter och lokalbefolkningen. På sikt blir det avgörande att tigrarna har tillräckligt med livsutrymme och bytesdjur.

– Vårt engagemang får ny kraft i takt med att Nepals tigrar blir fler och handlingsplanen genomförs. Skyddet av tigrarna har högsta prioritet för regeringen och vi är glada för stödet från våra samarbetspartners, lokalsamhällen och det internationella samfundet, säger Bishwo Nath Oli, minister för skogs- och miljöministeriet i en kommentar.

Nepal genomförde sin nationella tigerinventering mellan november 2017 och april 2018 i den nepalesiska delen av Terai Arc-landskapet, som delas med Indien.

– Framgången är ett bevis för att vi tillsammans kan rädda planetens vilda djur – också arter som är nära utrotningens gräns, säger Leonardo DiCaprio, styrelseledamot i WWF i USA och ordförande för Leonardo DiCaprios stiftelse, som bland annat finansierat tigerprojekt i Nepal Bardia National Park sedan 2010.

Pressmeddelande från: WWF