TISDAG 18 SEPTEMBER 2018

Piaf, sommarens musikupplevelse i Götene Fornpark

Alldeles innan den stora hettan drabbade oss upplevde vi en magisk musikkväll i Götene Fornpark. Den schweiziska sångerskan och skådespelerskan Eva Enderlin, från Zürich, bjöd på ett pärlband av Edith Piafs sånger. Programmet innehöll dessutom blues, skrönor, allsång samt framträdande av andra artister. Ett femtiotal musikälskare hade hittat till Fornparken, varav många Götenebor.


Eva Enderlin - Leif Olsson Foto: Manu Garcia

Eva Enderlin, på blixtvisit i Götene, hade inbjudits av Leif Olsson som tidigare samarbetat med henne på ett slott i Schweiz då han satte upp Fröken Julie. Hon är känd skådespelerska, och arbetar mycket med barnteater, samt gör musikprogram, skriver egna texter m m., och tolkar Piaf.

Hon tog publiken med storm, redan från början, med Piafs rytmiska "Padam”, där hon överraskade genom att komma sjungande bakifrån åskådarplatserna, sedan följde "Milord", ett välkänt örhänge från 50-talet. Eva Enderlin gestaltade Piaf, med inlevelse och utlevelse, och drog ner rikliga applåder med ett tiotal andra välkända och älskade sånger. Men även Habaneran ur Carmen, och Amsterdam av Jacques Brel fanns med. Ett bluesband, Beyond Rust, med musiker från Götene och Tidaholm, gav några nummer, mycket övertygande. Det är värdefullt att det finns musiker på nära håll, som verkligen kan blues. De spelade redan då publiken strömmade till, och hade till och med en blues där vi sjöng med.


Lennart Svensson, Madeleine Kvick - Beyond Rust - Bernt Andersson - Thord Dominic Elfström - Foto: Manu Garcia

Sångerskan Madeleine Kvick, gjorde en härlig tolkning av Vreeswijks Cecilia Lindh, Madeleine har uppträtt flera gånger tidigare i program med Jazz i Götene, som även stod för detta program, under ledning av Leif Olsson.

En premiär kunde Bernt Andersson, bjuda på. Götenes kände basist och gitarrist har nyligen skrivit en vacker kärleksballad, "Den rätte för dig", ett av de mest gripande och minnesvärda i kvällen, liksom gitarristen och sångaren Lennart Svenssons finstämda framförande av "Kajsas udde" av Alf Hambe. Både Bernt och Lennart ackompanjerade övriga sångare, som t ex Leif Olsson då han sjöng sin översättning av Charles Trenets "La Mer". I hans svenska version heter den "Min sjö". Att det gick att kombinera franska och svenska visade Eva Enderlin och Leif Olsson i sin duett "En stjärna föll" på franska "Les Feuilles mortes" en annan av toppunkterna. Där inspirerades vi att sjunga med, liksom i en handfull allsånger, speciellt valda för kvällen. Programmet inramades av Götenes välkände flöjtist, Thord Dominic Elfström, som spelade stycken av Gunnar Hahn, varav ett var skrivet för Thord. Hans flöjttoner, som avslutade aftonen, och Edith Piafs storartade musik följde oss länge.

/Aino Ahlström