MÅNDAG 3 SEPTEMBER 2018

Kulturarvsdagen på Årets arbetslivsmuseum

Nu på söndag den 9 september firas Kulturarvsdagen på Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri, en unikt välbevarad arbetsplats från 1888. Hela dagen är det full fart i verkstäderna där kalksten från Kinnekulle bearbetas med gamla maskiner och med huggning för hand. Stenhuggeriet har utsetts till Årets arbetslivsmuseum 2018 i hård konkurrens mellan landets 1500 arbetslivsmuseer. Och hela historien om stenhuggeriet på Råbäck och Kinnekulle berättas nu i en nyutkommen bok som är utgiven av entusiasterna på det mekaniska stenhuggeriet.

Sten och geologi är på flera sätt i fokus på söndag, för samtidigt firas Geologins dag på stenhuggeriet. Experter från Skaraborgs Geologiska Sällskap informerar, så ta gärna med stenar för identifiering. Sällskapet har också en tipspromenad för barn. I hamnen ligger vikingaskeppet Sigrid Storråda som gör kortare turer med intresserade besökare - en stor upplevelse för unga och gamla!

Kulturarvsdagen är en del av European Heritage Days och lockar årligen miljoner besökare till tusentals lokala evenemang i alla Europarådets medlemsstater.

Tider:
Öppet mellan 11 och 16

Arrangör:
Föreningen Stenhuggeriets Vänner i samarbete med Vikingaskeppet Sigrid Storråda, Skaraborgs Geologiska Sällskap och Museirallyt.

Pressmeddelande från: Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri