ONSDAG 11 JULI 2018

Flamenco och romsk musik i ett virtuost möte på Kollängens tingshus

Kollängens tingshus står värd för ett virtuost möte mellan flamenco och romsk musik när Robi Svärd, Afra Rubino och gruppen Trayo spelar den 17 juli i konsertserien musik på slott och herresäten. Robi Svärd är en flamencogitarrist som hyllas världen över för sitt bländande gitarrspel. Kvällen inleds med ett virrvarr av makalöst vackra melodier och med en nästan hårresande virtuositet av Robi tillsammans med Afra Rubino i en helt nybildad flamencogitarrduo. Med melodierna i centrum och en stor dos sväng tas lyssnaren med på en resa genom Andalusien.

Robert "Robi" Svärd är en klassiskt skolad gitarrist, flerfaldigt prisbelönt och efterfrågad som ung talang i Australien där han utbildade sig. När han valde att fördjupa sig i spansk musik i Sevilla blev han snart flitigt anlitad av de bästa, både musiker och dansare. Det är precis som att alla de där ganska så komplicerade rytmerna, de dynamiska uttrycken, de snirkliga fingerspelen - allt det där kommer lätt för honom. Så när Robert "Robi" Svärd härom året publicerade en inspelning av en egen låt på Facebook var det egentligen ingen slump att den plötsligt fick 12 000 delningar. Det är något med fingrarna som så fjäderlätt dansar över strängarna och får flageoletterna att glittra som paljetter. Men det är inte bara det. Även om skickligheten är omöjlig att missa så är den aldrig skrytsam, den tigger inte om beundran, nej, den bara finns där och gör leken möjlig - kärleken, till musiken. Ibland sammanfaller den med kärleken till livet, men det kan också vara den som gör livet uthärdligt och vackert. Sådan är flamencon, och även i ett kylslaget land som Sverige kan ett glödande musikerhjärta sätta fyr på musiken.

Afra Rubino är den fenomenala flamencogitarristen som gjort en inbrytning i flamencons mansdominerade värld med sin inbjudande blandning av traditionell flamenco, latinamerikansk gitarr och helt egna element. Hon är utbildad i Spanien där hon också varit verksam under många år, men numera är verksam i hemsttden Göteborg.

Från Andalusien styr kvällens musikaliska resa vidare mot Balkan och Österuropa. Vi får fortsatt lyssna till Robi Svärd, men nu i konstellation tillsammans med Trayo, en grupp som med hjärta, smärta och hög intensitet förmedlar den romska musiken. I början av 00-talet gjorde de succé land och rike runt med sin ösiga romska musik, nu har de gjort comeback, kraftfullare än någonsin. Trayo betyder liv på Romanés, som är det språk gruppen sjunger på, med känsla för det ursprungliga. Trayo består av Peter Lundberg: sång, gitarr, Robert Svärd: gitarr, Torbjörn Eliasson: bas, sång och Johan Birgenius, slagverk.

Kollängens Tingshus, tisdag 17 juli klockan 19.00.

Pressmeddelande från: Götene kommun