MÅNDAG 4 JUNI 2018

Can Cook Götene och Matlabbet vann pris på Mjölkens dag

Matlagningsträffar för unga föräldrar och ett matexperiment med barnens upptäckarlust i fokus fick på Mjölkens dag den 1 juni dela på Hjärta mjölks stipendium för barnhälsa.

Susanne Sundberg, Annkatrin Fredriksson, Lena Mathiason och Maria Paegle från Familjecentralen och Närhälsan Barnavårdscentral i Götene vann idag 30 000 kronor för sin verksamhet Can Cook Götene som ger unga föräldrar möjligheten att lära sig laga god och hälsosam mat till sig själva och sina barn.

JURYNS MOTIVERING:

”Can Cook Götene har en verksamhet som värmer i hjärtat. Med fokus på matglädje erbjuds unga familjer möjligheten att skapa goda matvanor för sina barn tidigt i livet. Vi hoppas att Can Cook Götenes lösningsfokuserade sätt att arbeta inspirerar andra familjecentraler att arbeta på samma sätt.”

– Vi känner oss så oerhört stolta över att bli uppmärksammade för det jobb vi lägger ner i vår Unga föräldragrupp, det känns som ett kvitto på att det vi gör är bra och att vi tänker i rätt banor om detta med maten. Vi känner oss dessutom väldigt tacksamma för detta stipendiet, som gör det möjligt för oss att ta med våra Unga föräldrar och deras barn på en heldagsutflykt till Borås djurpark med bussresa, inträde och mat - som ska ätas på restaurang, säger Susanne Sundberg.

10 000 kronor gick till Matlabbet med Martina Jönsson från Hushållningssällskapet i Halland i spetsen. Matlabbet är ett projekt som genom roliga matexperiment vill väcka barns nyfikenhet och intresse för mat på ett roligt, enkelt och praktiskt sätt, så att de vågar prova nya smaker och livsmedel.

JURYNS MOTIVERING:

”Matlabbet sprudlar av nyfikenhet och sprider matglädje till många på ett kreativt och lustfyllt sätt. Inga gränser sätts för barnens fantasi och vi gläder oss åt att Matlabbet ser dem som kompetenta matproffs. Det blir tydligt bland annat i Matlabbets bok, där allt innehåll är ”utvärderat och godkänt av barn”.

– Jag känner mig otroligt stolt och glad, säger Martina Jönsson. Matlabbet är ett projekt jag jobbat med i över tre år, och jag har träffat så många härliga barn under dessa år, som har inspirerat, motiverat och utvärderat mitt mina idéer och experiment. Att ta fram material till barn, tillsammans med barnen, är det vinnande konceptet!

Juryn bestod av:
  • Anna-Karin Edstedt-Bonamy, barnläkare
  • Ann Wahlstedt, barnsjuksköterska
  • Sara Ask, barndietist
  • Lotte Borgström, skolsköterska
  • Marianne Backrud Hagberg, kostchef
Läs mer om stipendiet här: http://www.mjolk.se/#!/stipendium/

Mjölkens dag är instiftad av FN för att hylla mjölkens betydelse för folkhälsa och välstånd. Den firas över hela världen varje år den 1 juni.

Pressmeddelande från: Hjärta Mjölk