LÖRDAG 2 JUNI 2018

Historiskt besked: ny järnväg mellan Borås och Göteborg

Nu är det klart att det blir ny järnväg mellan Borås och Göteborg. - Det är fantastiskt skönt att få beskedet efter så många års kamp, säger Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S), som kallar det ett historiskt besked.

Regeringen satsar 3,8 miljarder kronor för att med start 2024 påbörja bygget av en höghastighetsjärnväg mellan Borås och Göteborg.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth gav beskedet vid en presskonferens i Göteborg idag. Eneroth framträdde tillsammans med miljöminister Karolina Skog, som underströk behovet av att skyndsamt komma igång.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) är mycket glad:
- Det är ett historiskt besked och mycket positivt, för det är första gången man säger att en ny järnväg mellan Borås-Göteborg ska byggas. Nu återstår att lösa finansieringen av hela Götalandsbanan, och de viktiga frågorna om dragning och att få till stånd ett centralt stationsläge i Borås, för att maximera nyttan av höghastighetsbanan, säger Ulf Olsson.

Också Kommunstyrelsens förste vice ordförande Annette Carlson (M) hälsar beskedet med tillfredsställelse:
- Äntligen! Det är ett välkommet besked att sträckan Borås-Göteborg återigen finns med i planen. Nu hoppas jag att man snabbt löser finansieringen i en bred politisk överenskommelse, så att vi inte förlorar mer tid, säger Annette Carlson (M).

Varken Eneroth eller Skog ville tala om att det är en specifik sträcka som ska byggas, till exempel Göteborg-Landvetter. Det är byggstart för höghastighetsjärnväg Göteborg-Borås helt enkelt. Inte heller frågan om hastighet ville de två gå in på.
- Vi bygger för höghastighetståg, sa Eneroth.

För projektets fortsättning krävs en bred politisk överenskommelse, som klarar både hög- och lågkonjunktur och olika parlamentariska lägen, sa Tomas Eneroth och hänvisade till förhandlingar med oppositionen.

Pressmeddelande från: Borås stad