ONSDAG 30 MAJ 2018

Döp Göteborgs nya elfärja

Västtrafiks nya eldrivna färja färdas snart över Göta Älv. Men först behöver färjan ett namn. Nu bjuder Västtrafik in göteborgarna till namntävling.

Vad ska Västtrafiks nya elfärja heta? Den frågan bollas nu vidare till göteborgarna. Tävlingen om elfärjans namn pågår framtill den 20 juni.

Elfärjan, som är en elhybrid, kommer att trafikera sträckan mellan Stenpiren och Lindholmspiren, linje 286, tillsammans med sina systerfartyg Älvfrida och Älveli. Planerad trafikstart är i december i år.

– Vi vill gärna att våra resenärer är med och döper den nya färjan, då det är för dem vi finns till. Ett tips på vägen kan vara att färjan körs med el, vilket ju är bra för miljön, säger Christer Olsson, chef för färje- och spårvagnstrafiken på Västtrafik.

I och med att färjan går på batterier är den nästa ljudlös och bullerfri. Båten är en elhybrid och kommer att kunna köra på el i cirka fyra timmar. När batteriet tagit slut kan det laddas under drift eller med el vid kaj.

Välbehövlig förstärkning

Färjetrafiken över älven har varit en succé sedan starten och resandet fortsätter öka. Mellan januari och april i år gjordes cirka 581 000 resor med älvskyttlarna på linje 286 mellan Stenpiren och Lindholmen, en ökning med 14 procent jämfört med samma period 2017. Med den nya färjan kan Västtrafik köra tio avgångar per timme istället för åtta som idag, en välbehövlig förstärkning av linjen.

Om tekniken slår väl ut kan det bli mer el på älven framöver. Älveli och Älvfrida är nämligen också förberedda för eldrift.

Så här tävlar du
Skriv in ditt förslag och dina kontaktuppgifter och skicka in på Västtrafiks hemsida www.vasttrafik.se/tavling.

En jury bestående av representanter för Västtrafik, Styrsöbolaget och Göteborgs Stad kommer att utse vinnaren som – förutom äran – får ett månadskort ”Göteborg kommun 30 dagar” i pris, ett fint diplom, är med som hedersgäst på dopet av båten och åker med på premiärturen.

Fakta om den nya elbåten:
  • Plats ombord för 300 passagerare och 80 cyklar
  • 33 meter lång och 9 meter bred
  • Planerad trafikstart är december 2018

Pressmeddelande från: Västtrafik