ONSDAG 23 MAJ 2018

Brittiska journalister fascinerade av Hornborgasjön

Under april har journalister från tre stora brittiska magasin besökt Hornborgasjön - Birdwatching Magazine, BBC Wildlife Magazine och Telegraph Magazine. Alla var helt fascinerade av upplevelsen och nu hoppas Visit Hornborgasjön på fler brittiska besökare framöver.

Efter ett besök på världens största fågelmässa, Birdfair, i Storbritannien förra året och med kontakter från Turistrådet Västsverige, bjöd Visit Hornborgasjön in brittiska journalister att besöka Hornborgaområdet när det är som mest tranor. Inte mindre än tre stora magasin nappade på inbjudan; Birdwatching Magazine, BBC Wildlife Magazine och Telegraph Magazine.

Dominic Couzens från Birdwatching Magazine besökte Hornborgasjön i början av april. Dominic hade inte föreställt sig att man kommer så otroligt nära tranorna som man gör här och att de finns i den mängden som vid Trandansen. Han fick också se berguv, orrar och fjällgås som inte är så vanliga i Storbritannien.

- Även om han varit på många platser runt om i världen och sett mycket fåglar var han förvånad över att han totalt missat Hornborgasjön, berättar Kent-Ove Hvass från Skövde fågelklubb som visade honom fågellivet i området.

Nästa besök var Ben Hoare från BBC Wildlife Magazine som hade turen att pricka in höjdpunkten när det var som flest tranor, 24500 st. Han anlände på kvällen när dessa räknades in och blev minst sagt hänförd av antalet.

- Bortsett från de vilda djuren, blev jag mycket slagen av de nästan tomma vägarna, landsbygdens livsstil, rätten att ströva fritt och den friska luften. Dessa saker kommer att tilltala läsare som kommer från Storbritannien, med våra trånga motorvägar. Känslan av utrymme och friluftsliv, alla de rödmålade stugorna och husen i skogen med sina fina vedtravar är väldigt tilltalande, skriver Ben Hoare efter besöket.

Den sista journalisten som kom på besök var Tom Ough från Telegraph Magazine och även han var väldigt fascinerad av området och inte minst Kata gård som han också passade på att besöka.

Utöver journalisterna besöktes området även av en brittisk researrangör för att eventuellt arrangera gruppresor till Hornborgasjön framöver. Också han blev förvånad över att han missat Hornborgasjön efter sina resor världen över. Redan några veckor efter ankomst har han bokat sin första gruppresa som han ska göra nästa år till Hornborgasjön.

- Det är fantastiskt att vi lyckades få ett sådant intresse för Hornborgasjön vid vårt första besök i Storbritannien förra året, säger Jessica Bergstrand, destinationsutvecklare på Next Skövde. Vid årets Birdfairmässa har vi fått en egen monterplats, så nu ska vi dit igen och sälja in hela området med mat, boende och upplevelser. Hon fortsätter:

- Det verkar inte som engelsmännen känner till att vi finns och det är bara några timmar bort från England. Med tanke på hur de brittiska journalisterna reagerade så förstår vi att området har en stor potential att locka brittiska fågelskådare framöver.

Pressmeddelande från: Next Skövde