TORSDAG 17 MAJ 2018

Fortsatt provtagning av lax och öring i Vänern

Under Kinnekulleträffen i april tog Länsstyrelsen i Västra Götaland prov på 189 laxar och öringar ur tävlingsfångsten i samband med SM i trolling. Paketet med prover kom på avvägar i postgången och förstördes vilket gör att det återstår att ta prov på 250 fiskar i Vänern för att undersöka om de har virussjukdomen IPN.

– Visst kan man vara efterklok och fundera på om vi borde valt en annan fraktmetod, men vi följde bara SVA:s rutiner. Vi hade blivit lovade av PostNord att kylboxen skulle komma fram på tisdagen men så dök den upp först på fredag. Då var proverna värdelösa och analysen fick ställas in. Allt arbete som lagts ner gick till spillo, liksom viktig information om smittspridningen i Vänern. Det känns riktigt tungt just nu, säger David Solstorm, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen, till Fiskejournalen i veckan.

– Länsstyrelsen vill tacka alla trollingfiskare som tålmodigt väntade på att få fisk provtagen under Kinnekulleträffen och SM i trolling i Hällekis 20–21 april. Tyvärr fick vi på grund av de förstörda proverna inte ut något ytterligare bedömningsunderlag från den omfattande insatsen och det återstår att ta prov på 250 laxar och öringar i Vänern. Länsstyrelsen bekostar givetvis en extra utsättning av 945 tvååriga smolt i sjön under 2019, säger Fredrik Larson, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen.

Bakgrund

Länsstyrelsen tog under två dagar av Kinnekulleträffen prov på sammanlagt 189 stycken laxar och öringar ur tävlingsfångsten. Provrören transporterades därefter kylda till frys i väntan på leverans i företagspaket till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt). Länsstyrelsen använde till detta den förtryckta adresslappen från PostNord som inför provtagningen tillsammans med provrör levererats från SVA.

Tyvärr skulle det visa sig att insändningsrutinen ej var tillräckligt säker, då paketet kom på avvägar. Trots att proverna skickades frysta i isolerad låda kom proverna fram först efter 3,5 dag vilket var alltför sent för att kunna ge en säker analys av virusförekomst.

SVA har efter denna händelse uppdaterat den rutin som ska tillämpas vid insändande av prover till dem.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götalands Län