MÅNDAG 30 APRIL 2018

Nu kan alla få egen sovkupé

Satsningen på nattåg fortsätter. Nu går det att boka egen sovvagnskupé även för den som väljer att resa i 2 klass på SJs nattåg, något som hittills bara funnits i 1 klass.
- Allt fler vill ha en egen kupé när de reser på natten så våra 1 klassvagnar räcker inte till, säger Niclas Härenstam, presschef på SJ.

Resandet med nattåg har ökat kraftigt de senaste fem åren. Beläggningen på sträckan Malmö – Stockholm har ökat med omkring 100 procent och på sträckan Göteborg – Stockholm – Umeå – Luleå – Kiruna – Narvik med omkring 25 procent.

- Många företag styr hårdare mot ett mer hållbart resande, och då är nattågen ett bra alternativ till flyg och hotell. Men även allt fler privatpersoner väljer att resa miljövänligt, säger Niclas Härenstam.

De flesta vill ha en egen kupé för sig själv eller för sitt resesällskap. Det har lett till att 1 klassovvagnarna ofta blir fullbokade först medan det finns plats kvar i 2 klass. Nu går det alltså att boka en egen kupé för en ensam resenär oavsett om man reser i första eller andra klass.

Eftersom resandet ökar har SJ beslutat att rusta upp alla sina nattvagnar. Det blir en genomgång och byte av teknisk utrustning och en totaluppfräschning interiört med nya färger, mattor, tyger och material. Totalt är det 58 vagnar som ska rustas upp vilket är en satsning på 150 miljoner kronor. Den första vagnen beräknas komma ut i trafik i början på nästa år.

Nattvagnarna som går på övre Norrland ägs av Trafikverket som också planerar en upprustning.

- Med upprustade vagnar blir det ännu mer attraktivt att resa med nattåg. SJ är ett av få järnvägsbolag i Europa som satsar på nattåg, som vi tycker har sin naturliga plats i ett avlångt land som Sverige, säger Niclas Härenstam.

Det finns tre komfortnivåer på SJs nattåg utöver sittplats. Liggplats och Sovplats i 2 klass och 1 klass. I Liggvagnarna ryms sex personer i varje kupé medan sovvagnarna i 2 klass rymmer en till tre personer och sovvagnarna i 1 klass en till två personer. I 2 klassovvagnarna finns handfat i kupén medan dusch och toalett finns i vagnsändarna. I 1 klassovvagnarna finns dusch och toalett i varje kupé.

SJs nattåg går på följande sträckor (stannar på fler orter):


Pressmeddelande från: SJ