TISDAG 17 APRIL 2018

Kinnekulleträffen 2018 - SM i trolling

Den anrika trollingtävlingen Kinnekulleträffen arrangerar återigen SM i trolling nu till helgen den 20-22 april 2018. Kinnekulleträffen anses av många trollingfiskare vara den trevligaste trollingtävlingen i Vänern. Tävlingen arrangeras för 26:e året i rad från Hönsäters hamn i Hällekis och för tredje gången har tävlingen SM-status. Tävlingsledare är bla trollinglegendaren Sten-Gunnar Steénson och överskottet går till smolt (=liten öringbebis).

Trollingtävlingen Kinnekulleträffen bidrar till mer smolt i Vänern

Årets stora nyhet är att den anrika trollingtävling i år är helt smoltkompenserad tack vare ett generöst bidrag från Sparbanken Skaraborg via Sparbanksstiftelsen. Sparbanksstiftelsens bidrag och överskottet från Kinnekulleträffen 2017 innebär att ca 10 000 smolt* (värde ca 220 000kr) sätts våren 2018 vid Kinnekulle Camping. Kinnekulleträffen bidrar således till mer smolt än vad tävlingens fångstuttag motsvarar (man brukar säga att tio smolt motsvarar en fångad fisk). De smolt som Kinnekulleträffen bekostar är tvååriga Gullspångsöringar som efter två till tre år i sjön är stora nog att fångas. Alla utsättningar görs i samarbete med Laxfond Vänern (http://laxfondvanern.se/)

Trollingtävlingen Kinnekulleträffen är viktig för förvaltningen av lax och öring i Vänern

Fångststatistiken från Kinnekulleträffen är en av de viktigaste statistikkällorna för trollingfisket som Länsstyrelserna mfl som förvaltar fiskbestånden använder.

Vid årets tävling kommer Länsstyrelserna ta IPN-prov på den fångade fisken, det är vävnadsprov från fiskens inälvor som kommer analyseras för att kartlägga ev IPN-smitta.

Alla fångade fiskar kommer scannas för att hitta ev "pit-tags" som är en chipmärkning som görs på viss del av smolten som sätts i Klarälven, detta för att se hur stor del av smolten som vandrar upp i Klarälven.

Fantastiskt bra fiske i Vänern den gångna helgen

Pga den för året kalla temperaturen och den sena islossningen på Vänern så har varken trollarna eller yrkesfiskarna kommit ut i den södra delen av sjön - isvintrar brukar innebära fantastiskt bra vårfiske!

Den gångna helgen gick det bra att sjösätta i Hönsäters hamn i Hällekis där Kinnekulleträffen har sin bas. Fisket i helgen var fantastiskt med många och stora laxar och öringar!

-Jag och en fiskekompis var ute i söndags den 15 april och vi fångade inte mindre än fyra öringar och en lax, toppfisken var en grann och stark öring på hela 7,8kg - vi släppte även tillbaka en ännu större vild öring som är fredad.

Många team rapporterade om huggvillig fisk i princip hela sjön så vi hoppas att väder och vind är med oss till helgen den 20-22 april för då kan vi ha ett riktigt bra fiske på Kinnekulleträffen och SM i Trolling 2018 säger Fredrik Andersson, Tävlingsledare för Kinnekulleträffen och SM i trolling 2018.

Pressmeddelande från: GSFK