TISDAG 3 APRIL 2018

Nu har ormarna vaknat

Under påskhelgen har de första ormbetten på hund skadeanmälts i Mellansverige. År 2017 sökte drygt 1000 hundar veterinärvård, medan ett färre antal avled till följd av ormbettet, enligt statistik från Agria Djurförsäkring.

I de flesta fall går det bra och djuret frisknar till, men ofta kräver bettet att djuret behandlas av veterinär. Värst drabbade är hunden eller katten som blir ormbitna i tassen, ett bett som kan leda till dödlig utgång. Agria uppskattar att mellan 5-10 hundar avled till följd av ormbett under 2017, medan drygt 1000 hundar fick söka veterinärvård.

– Om ditt djur blir ormbiten är det allra viktigast att hålla det i stillhet och ta det till veterinär. Hunden tillfrisknar vanligtvis med understödjande behandling och vila, säger Lotta Möller, smådjursveterinär på Agria Djurförsäkring.

De flesta hundar och katter blir bitna i nosen och frisknar till. De lindrigaste fallen av ormbett leder till en svullnad vid bettet, men i de medelsvåra fallen uppstår skador på kroppens organ. Graden av skada beror på hur mycket gift som injiceras.

När hunden eller katten går på benet bidrar musklernas sammandragningar till att giftet sprids. Därför är det viktigt att bära djuret efter ett ormbett och snarast uppsöka veterinär. Som intensivbehandling får hunden ibland ormserum som motgift.

Katter klarar sig generellt bättre än hunden, men behöver ofta veterinärvård.

Symptom på ormbett

Först märks ormbettet inte så mycket på hunden eller katten, men efter ett tag blir djuret trött och vill helst ligga ned. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet. Sök snarast upp veterinär.

Om hunden eller katten blir ormbiten:
  • Bär djuret hem eller till bilen för att minska risken för spridning av ormgiftet
  • Håll djuret i stillhet
  • Sök snarast veterinär för rådgivning och behandling

Pressmeddelande från: Agria Djurförsäkring