TISDAG 27 FEBRUARI 2018

Elbilstrenden håller i sig

Antalet elfordon ökar stadigt i Sverige, och västra Skaraborg ligger väl med i utvecklingen. På lokal nivå toppar Skara nyregistreringen av elfordon.

Totalt fanns vid utgången av 2017 45 395 registrerade elfordon i landet varav 13 200 var rena elbilar. Utbudet av elfordon ökar dessutom snabbt. De flesta stora biltillverkare i världen har aviserat en mängd nya modeller för ren eldrift till 2020. I Skara och Lidköping köper fler laddbara elfordon än riksgenomsnittet men även i Vara sticker man ut. Här är nämligen 2,4 % av alla nya bilar rena elbilar, mer än dubbelt så många som i övriga riket.

Procentandel nyregistrerade personbilar med eldrift
(El- laddhybrid och rena elbilar)Från 1 juli införs det nya Bonus Malus systemet som premierar bilar med låga utsläpp. Rena elbilar får en höjd premie till 60 000 kr mot i dag 40 000 kr.

– Nu gäller det verkligen att kolla upp och jämföra innan du köper eller leasar bil. Många bensin- och diselbilar kommer bli betydligt dyrare att äga. En elbil är mycket dyrare i inköp, men med mindre underhållskostnader och låga bränslekostnader kan det bli en bra affär på sikt, säger energi- och klimatrådgivare Thomas Skagenborg.

– Tillverkar man dessutom bränslet med egna solceller blir det en ännu bättre affär, tillägger han.

Sedan första februari 2018 kan man få upp till 10 000 kr i bidrag till hemmaladdare för elbilar.

Pressmeddelande från: Skara kommun