MÅNDAG 19 FEBRUARI 2018


Lag Ebba Witt-Brattström möter Birgitta Jacobsson

Kontrapunkt - ett glatt återseende

TV-programmet Kontrapunkt återkommer i vår, med start onsdag. Tanken med frågeprogrammet denna gång är att det inte enbart skall gälla klassisk musik, som i Sten Bromans program, utan vara mycket bredare: Två kvalificerade lag tävlar med specialister på vardera området. litteratur, konst, musik och kulturhistoria. Leif Olsson inbjöds som publik till inspelningen av vårens första program.

Jag följer programmet varje vecka, liksom Rikard Olssons "Vem vet mest", för att få lite hjärnstimulans. Kontrapunkt har blivit en succé. Samtidig som tittaren lär sig väldigt mycket kan var och en känna sig bildad, eftersom frågeurvalet är så brett att man alltid har anknytning till något av ämnena. Det är ett program där man följer resonemang och slutledningar fram till svar, spirituellt, med mycket humor och tankeskärpa.
Att följa inspelningen var roligt. Den tog ca 3 timmar, med klipp, och vissa omtagningar för teknikens skull. Vi var ett drygt femtiotal inbjudna till studion i det stora TV-huset på Hisingen i Göteborg. En studioman instruerade och värmde upp åskådarna på ett mästerligt sätt, så alla var fyllda av förväntningar och skratt när själva frågandet började. Vissa ordningsregler fick vi, t ex att inte viska svaren till varandra, medan lagen tänkte. Att inte fotografera, naturligtvis, samt att helst gå på toaletten innan inspelningen började. Genom att inspelningen avbröts ibland av tekniska skäl, då och då, fick vi kanske fortsätta en applåd som övergång från en tagning till nästa. Det rådde en hjärtlig, familjär stämning i studion. Programledaren Ella Petersson och domaren Eva Beckman var avspända och hade varm kontakt både med publiken på plats och med lagen. Samtidigt gällde det att göra bra TV, vilket de uppenbarligen lyckas med.

Mycket av programmets direkthet, spontanitet och infall beror på studiopubliken, betonade både deltagarna och studiomannen. Och det stämmer. Inga svar var förberedda allt hände just då. Vi följde med i deras tankevirvlar, och publikens reaktioner, skratt och tillrop kom också från hjärtat.

Ella Petersson, som ledde programmet, kan vi numera se i en mängd TV-sammanhang. Hon är den som elegant lotsar oss genom de intressanta kulturprogrammen på lördagar, hon presenterar stora konserter och hon är dessutom en utmärkt sångerska. Och hon är inte rädd för att visa sin passion för kulturen. Vi har ofta kontakt och jag utnämner henne till en av våra främsta kulturpedagoger. Vi fick en pratstund efter inspelningen där hon också betonade studiopublikens betydelse.

I publiken fanns också Birgitta Jacobsson, en f d Skarabo, numera bosatt i Mölndal. Det var roligt att återse henne, senast vi sågs var då hon spelade med i musikalen Oliver som jag satte upp i Skara. Hon är mycket intresserad av och kunnig i konst och litteratur, t ex, och liksom många följer hon troget de bästa frågesportprogrammen i TV.

Hon fick en pratstund med Ebba Witt-Brattströms lag, och jag med bl a Peter Apelgren, känd komiker och improvisatör. Han lockade fram många skratt hos publiken. För även om programmet har ett stort djup och allvar, skall det vara underhållande där tankarna får vingar.

/Leif Olsson