FREDAG 1 DECEMBER 2017

Pylonerna på Öresundsbron blir adventsljusstake

Varje söndag i advent kommer ett ljus i taget tändas i Öresundsbrons fyra pyloner. Adventsljusen ersätter tidigare års ljuskedja.

Varje år den första advent tänder Øresundsbron sin julbelysning. Det har tidigare varit nödbelysningen på tågdäck, som under de mörka veckorna fram till jul fått utgöra en 8 kilometer lång ljuskedja över Öresund.

På Øresundsbron pågår just nu ett arbete med att byta ut nödbelysningen. Därför kan den inte användas som julljus i år. För att inte bryta en uppskattad tradition, kommer de fyra pylonerna istället omvandlas till adventsljusstake. För varje söndag i advent kommer ett nytt ljus tändas i toppen av en pylon, tills de alla fyra är tända till jul.

- Lamporna i pylonerna är riktade som en tavelbelysning, alltså neråt-inåt pylonen. Vi har flygplatsen precis intill och har därför riktat lamporna så att de inte ska störa planen, säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Øresundsbron.

Det första ljuset kommer tändas på söndag. Det kommer sedan lysa varje dygn kl. 15.00-09.00 och efterhand de övriga ljusen också. Ljusen kommer vara tända på julafton, juldagen, annandagen, mellandagarna och nyårsafton.

- Vi använder LED-ljus, de kommer dra mindre energi än den julbelysning vi använt tidigare. Så genom att byta julljus gör vi dessutom en energibesparing, säger Bengt Hergart.

Fakta:

.
Pressmeddelande från: Øresundsbron