TORSDAG 23 NOVEMBER 2017

Historien bakom den svenska adventskalendern

Det var Sveriges flickors scoutförbund som 1934 gav ut den första tryckta svenska adventskalendern. Illustratören, den kända sagoboksillustratören Aina Stenberg-MasOlle, fick uppdraget att ta fram motivet och namnet blev Barnens adventskalender. Den första utgåvan trycktes i 10 000 exemplar och hade 24 luckor. Kalendermotivet skiftar år till år men syftet är fortfarande detsamma, att bidra till förlängd julstämning. Dessutom går pengarna till Scouternas verksamhet för barn och ungas meningsfulla fritid.

Under åren 1934–64 tecknade Aina Stenberg-MasOlle varje år en ny kalender åt Sveriges Flickors Scoutförbund, i dag Scouterna. Numera väljer Ainas familj varje år att nytrycka ett av de 31 julmotiv som illustrerats. Årets nytryck är från 1944.

– Mormor Aina var mycket produktiv. Hon gjorde sagoböcker, till exempel Askungen, Snövit och Hans och Greta. Hon ritade en mängd jul- och påskkort samt pojkar och flickor i landskapsdräkter från hela Sverige. Under trettio år ritade hon Barnens adventskalender, av vilka vi varje år väljer ut en, som Scouterna trycker. Mormor var en varm och godhjärtad person, som vi minns med stor glädje, säger Barbro Lucie Wehtje.

Namnet, Barnens adventskalender, blev också titeln på den första mediala julkalendern som premiärsändes i Sveriges Radio 1957. Idén fick producenten av just Sveriges flickscouters kalender. Tre år senare hakade TV på och luckorna öppnas i rutan. Och från 1969 följer varje år miljontals svenskar julkalendern i SVT.

– Vi växer och behöver det stöd vi kan få för att fortsätta vara en trygg fritidsverksamhet som erbjuder äventyr och kompisar. Vi kämpar för en bättre värld där alla människor är lika mycket värda och vilar på en värdegrund som handlar om att vara en schysst kompis. Och det vill vi kunna erbjuda till ännu fler, säger Caroline Thunved, Scouternas kommunikationschef.

I Nordiska museets pågående utställning ”Traditioner” finns ett par av motiven med. I Scouternas eget museum finns samtliga utgivna kalendrar för visning.

Pressmeddelande från: Scouterna