TORSDAG 16 NOVEMBER 2017

Forskning - dubbdäck på cykeln kan rädda liv

Allt fler cyklar till jobbet vilket är positivt för miljö och hälsa och storstäderna har siktet inställt på att få fler att ta cykeln året om. Men det finns en baksida – sedan 2008 är cyklister den största gruppen svårt skadade trafikanter och de flesta är singelolyckor som orsakas av halka.

- Löv, rullgrus och isfläckar kan på olika sätt orsaka att cykeldäcket tappar greppet. En ökad användning av dubbdäck kan minska cykelolyckorna och även rädda liv, säger Maria Wedin, trafiksäkerhetsexpert på Länsförsäkringar.

Länsförsäkringar har finansierat en studie med Statens väg- och transportinstitut, VTI, där dubbdäck på is jämfördes med odubbade. Studien visar att dubbade däck generellt har ett bättre grepp än de odubbade referensdäcken.

Forskningsstudien visade även att prestandan skiljer sig åt mellan däcken och att fler dubbar inte behöver innebära ett bättre isgrepp. Gummiblandningen och dubbutformningen verkade också ha stor inverkan på greppet.

– Med dubbdäck får du ett bra grepp i snö och is, känslan av att när som helst dratta i gatan minskar. Kanske känns cykeln aningen tyngre men ökad säkerhet väger tungt i vågskålen, säger Maria Wedin.

I testerna uppmättes upp till 2,5 gånger högre friktion med dubbdäck. Det betyder bland annat att bromssträckan blir knappt hälften så lång och att det går att bromsa med upp till 2,5 gånger större kraft utan att få sladd.

- Glädjande nog finns det allt fler däck att välja på i handeln. Vi kommer att se fler som cyklar året runt, säger Maria Wedin.

Tips vid val av vinterdäck


Pressmeddelande från: Länsförsäkringar