ONSDAG 8 NOVEMBER 2017

Vänerns röda guld firas i Spikens fiskehamn

LÖJROMMENS DAG 12 november 2017

Vänerns röda guld – löjrommen, uppmärksammas med en egen dag för femte gången i ordningen i år. Med Löjrommens dag vill man synliggöra löjromsfisket i Vänern och det hantverk som ligger bakom delikatessen.

Med utgångspunkt i Spikens fiskehamn fiskas, förädlas och levereras det varje år tiotals ton med löjrom. Löjromsfisket pågår under en kort och intensiv period mellan 17 oktober till 17 december. När fiskebåtarna kommer in i hamnen och skakar ur siklöjan ur näten ska den snabbt tas om hand. Då finns arbetslaget på plats redo att börja klämma ur rommen ur fisken. Det är omkring 20-30 personer som jobbar heltid under dessa månader med löjromsfisket i Spikens fiskehamn. De sitter i bodarna och klämmer ur löjrommen ur fisken för att sedan skölja den, hänga den på tork under ett par dagar och avslutningsvis salta, paketera och frysa rommen för att sedan leverera denna delikatess ut i landet.

- Under löjrommens dag får allmänheten möjlighet att se detta hantverk på nära håll eftersom vi öppnar upp bodarna, dessutom får alla som vill smaka på Vänerlöjrom, berättar Thommy Möller, yrkesfiskare i Spiken och ordförande i föreningen Vänerlöjrom.

Kock lagar mat med löjrom

Förutom löjromsberedningen kan besökarna aktivera sig i Spikens fiskehamn denna dag. Alla fiskebodar och hantverksbutiker håller öppet och dessutom finns ett tält med lokala produkter.

Henrik Rapp, en erfaren kock, finns på plats för att tillaga fisk och skaldjursrätter med tema löjrom i ett uppbyggt utomhuskök.

– Henrik var ett väldigt lyckat inslag förra året och vi är väldigt glada att han ställer upp i år igen. Besökarna kan vänta sig matlagningsinspiration och goda smakprover, berättar Carolina Hellström, Destinationsutvecklare vid Destination Läckö-Kinnekulle AB.

Öppna fiskebodar, mat och utställning

Området på Spiken kommer under Löjrommens dag att fyllas med många aktiviteter, inte minst för barnen. Destination Läckö-Kinnekulle arrangerar busbingo där alla vinner, Smaka på Vänern håller i fiskdamm och det kommer finnas ponnyridning. Fiskeklubben Trollspöt finns på plats och berättar om fiske, visar upp sina båtar och håller i lotteri. Om isen inte har lagt sig finns också möjlighet att gå ombord på Sjöräddningens båtar och höra om deras arbete i Vänern. För den som vill äta löjrom och fisk från Vänern serveras allt ifrån löjromssnittar, stekt siklöja med potatismos till löjromsinspirerade menyer på restaurangerna och caféerna denna dag.

- Vi samarbetar dessutom med Vänermuseet som kommer finnas på plats i Spiken med utställningen ”Främmande arter i Vänern! Har du koll?”, berättar Carolina Hellström.

Hoppas på en fin dag

Evenemanget Löjrommens dag arrangeras av Destination Läckö-Kinnekulle AB i samarbete med näringslivet i Spikens Fiskehamn, föreningen Vänerlöjrom samt Kållandsöföreningen. Besöksmässigt har Löjrommens dag vuxit under åren, från 1000 första året till närmare 3000 i fjol.

- Löjrommens dag sammanfaller med Fars dag. Detta är en perfekt utflykt att göra med familjen. Har vi tur med vädret blir det en riktig härlig dag där Spiken visar sig från sin bästa sida, avslutar Carolina Hellström, Destination Läckö-Kinnekulle AB.

Pressmeddelande från: Destination Läckö-Kinnekulle AB