TORSDAG 14 SEPTEMBER 2017

Skratt och eftertanke till Skara - Duell eller duett?

Onsdagen den 20 september kommer värmlandspoeten Bengt Berg till Skara bibliotek, tillsammans med Leif Olsson, båda kända berättare och underhållare. Programmet heter "Östan om skratt och västan om gråt", med underrubriken "Västergötland vs Värmland". Det blir historier, dikter, skrönor, sanna eller osanna, och musik från båda sidor av Vänern.

Bengt Berg, välkänd för de flesta, har ett stort förråd av upplevelser som han återger med sann värmländsk klurighet. Till hans bekantskapskrets räknades t.ex. Gunde Johansson, en annan berättare av Guds nåde. Hans vän, den folkkäre Gunnar Ehne, hyllas av både Bengt och Leif, men främst förstås Gustaf Fröding, som har en hedersplats i programmet.

Bengt Berg har en rik produktion av noveller och dikter, som han också ger många smakprov på under kvällen. Leif Olsson, som en gång i tiden utsågs till Talang -62, och 2010 fick utmärkelsen Guldmikrofonen, för sitt berättande, fortsätter i den västgötska fåran med både Västgöta-Bengtsson, Jönn och andra skrönikörer, samt mycket eget material.

Även Johan Henrik Kellgren och Johannes Edfeldt, har sin plats i programmet. Båda var ju som bekant en tid i Skara. Och Leif kommer att sjunga sin sång om Vänern: "Min sjö", till Charles Trenets välkända melodi, "La Mer". Det blir mer musik med pianisten Göran Berger, och en hel del överraskningar.

-Det är en rolig utmaning att vara på scenen tillsammans med Bengt, säger Leif, ibland blir det en sorts pingpong med historier. Vi trivs tillsammans och har med åren blivit lite av ett radarpar. Jag har mina rötter delvis i Värmland så mötet mellan oss blir närmast en vänskapsmatch, med många skratt. En duett i stället för duell, om man så vill.

Programmet hade lyckad premiär på Mariestads teater för några månader sedan.