SÖNDAG 10 SEPTEMBER 2017

Bygdevandring i Västerplana

Till hembygdsföreningens sista bygdevandring i lördags den 9 september 2017 anslöt ca 30 personer vid kyrkoparkeringen detta trots att regnet gjorde sig påmint och temperaturen inte låg i topp.

Vandringen utgick från kyrkan och passerade Skattegården ner mot vandringsleden och senare upp till Storegården. Vid gården mötte Staffan och Kerstin Hedlund upp vandrarna och tillsammans med Freddie Wendin berättades det om gården och dess anor. Freddie och Staffan som är kusiner hade båda minnen från gården, de sista brukarna var mormödrarna Sven och Allan Gustavsson. År 1999 gick Allan bort då hade gården arrenderats nästa 100 år av släkten. Nu är gården åter i samma släkt genom att Staffan och Kerstin som arrenderar den av Hellekis Säteri.På andra sidan byvägen ligger mejeriet som sedan 1990-talet ägs av Biggan och Lars Dahlberg som bor i Storebacken tidigare handelsboden. Mejeriet byggdes i slutet av 1800-talet som andelsmejeri och var i bruk till början av 1940-talet. När Dahlbergs köpte mejeriet var det i mycket dåligt skick, frågan om det skulle rivas eller vad som skulle göras ställdes till Länsmuseet i Skara. Byggnaden bedömdes ha ett kulturhistoriskt värde, en 12 år lång renovering enl. krav som ställs för K-märkta hus startade år 2002. Under vandringen öppnades mejeriet och vandrarna gjorde ett besök i byggnaden.

Under vandringen hängde regnet i luften och de 30-tal vandrarna fick en eftermiddag med både anekdoter och kunskaper om Västerplana.

Text: Lena Brodin
Bild: Freddie Wendin