ONSDAG 30 AUGUSTI 2017


Resenärer som anländer till Gällivare, från Östersund - Foto: Ulrica Dahlqvist

Blomstrande sommarsäsong på Inlandsbanan

I sommar har antalet resenärer på Inlandsbanan ökat med 20 procent jämfört med förra året.

Närmare 5 000 resenärer har rest med Inlandsbanan under sommarsäsongen 2017, 12 juni -20 augusti. Det är en ökning med 20 procent.

– Intresset för naturturism och friluftsliv ökar både i Sverige och internationellt. Inlandsbanan, som i år firar 80 år, är nu mer högaktuell än någonsin, säger Eva Palmgren, tf chef Destination Inlandsbanan AB.

Fler och fler svenskar väljer att semestra inom landets gränser och många letar sig norrut för att ta del av de nordliga landskapens natur, kultur, mat och friluftsliv. En resa på Inlandsbanan på sommaren är inte en transportsträcka mellan två orter utan en upplevelse där själva resan är målet. Tågvärdarna guidar genom det passerande landskapet och tåget gör mat- och fikastopp på lokala restauranger och caféer. En del bokar Inlandsbanans färdiga temapaket med mat och boende, andra väljer att tågluffa och göra avstickare från resrutten för att vandra, cykla eller bara njuta av lugnet och tystnaden.

Gruppresenärer har ökat mest

Den största ökningen står gruppresenärerna för, främst bussresebolag som erbjuder en del av resan längs Inlandsbanan. I sommar har det varit 750 fler gruppresenärer än 2016.

– Många av researrangörerna är från utlandet och de lockar sina kunder med midnattssol, den arktiska regionen, ett besök vid polcirkeln och fantastiska vyer. För de utländska turisterna är de Polcirkeldiplom som delas ut ombord på tåget bland det viktigaste. Både Inlandsbanan och polcirkeln står med på många människors bucket-list, säger Eva Palmgren.

Även Inlandsbanekortet, ett tågluffarkort som ger obegränsat resande under två veckor, har fått ett uppsving den här säsongen och det har sålts 200 fler än i fjol.

Intresset från brittiska öarna ökar

Flest resenärer, cirka 80 procent, kommer från Sverige. Av de övriga länder som finns representerade så kommer flest från de brittiska öarna och därefter från länder i Mellaneuropa.

– Vi ser en ordentlig ökning av resande från brittiska öarna, främst från reseföretaget Great Rail som specialiserar sig på upplevelsebaserade tågresor runtom i världen, säger Eva Palmgren.

Antalet som reser med Resplus, ett biljett- och resesamarbete som binder ihop stora delar av Sveriges kollektivtrafik, har tredubblats den här sommaren.

– Det är glädjande att se att persontrafik på Inlandsbanan är en viktig länk i den nationella resekedjan. Framtidstron för persontrafik på Inlandsbanan är stark. Vi jobbar på att förlänga säsongen och även att utöka resandet under andra delar av året än sommaren, säger Eva Palmgren.

Pressmeddelande från: Inlandsbanan