MÅNDAG 14 AUGUSTI 2017

Nattguidning av Flyhovs hällristningar

En visning av hällristningarna i ficklampans sken är en upplevelse utöver det vanliga. På natten och i släpljusets sken stiger ristningarna ur stenen, tydligare och mer detaljerat än på dagen.

Hällristningarna vid Flyhov är Västergötlands största samling av ristningar. På platsen några kilometer öster om Husaby upptäckte år 1899 några vallpojkar hällristningar på några hällar, platsen utforskades och man fann ca 370 olika figurer på sex ytor. Figurerna föreställer människofigurer, skepp, hjul, fotsulor, älvkvarnar, svärdslipningsrännor och djurfigurer. Den mest kända är den internationellt kända "yxguden".

I den förtätade stämning som uppstår vid dessa visningar berättar Peter Jankavs, fil. Lic. i arkeologi och tidigare chef på Falbygdens museum, om de tre tusen år gamla bilderna, om de människor som ristat bilderna, och deras värld. Deltagarna uppmanas att klä sig varmt och oömt inför ett nattligt äventyr vid hällarna, och man får gärna ta med en ficklampa för att göra egna utforskningar i mörkret.

Visning sker under två kvällar, torsdagen den 17 augusti, samt torsdagen den 24 augusti.

Visningen sker i samarbete med Husaby hembygdsförening och ingår i Leaderprojektet " Epokresan-i geologins fotspår på Kinnekulle".

Pressmeddelande från: Götene kommun