MÅNDAG 14 AUGUSTI 2017

Sveriges första veterinär gestaltas i Skara

Peter Hernqvist, som startade Sveriges första veterinärskola, i Skara, kommer tillbaka till sin älskade arbetsplats. Denna gång till Veterinärmuseet i Skara på onsdag eftermiddag, den 16 augusti. Som ett inslag i 1700-talsveckan kan besökarna få höra Hernqvist själv berätta.

Peter Hernqvist, en av Linnés främsta lärjungar, reste med dennes hjälp och rekommendationer både till Tyskland och Frankrike för att utbildas till veterinär, ett yrke som väldigt få utövade i Sverige. Det var mest hovslagare som fick utföra ingrepp på djuren, mest på hästar.

Hernqvist återkom till Skara, 1773, med gedigna kunskaper, både som veterinär, och med kunskaper inom humanmedicinen. Han var skicklig inom båda disciplinerna, och startade en veterinärskola i Skara, som blev välkänd över hela landet.

I rollen som Peter Hernqvist framträder Leif Olsson, som även gestaltar veterinären i den film som visas på museet. Det blir Leif Olssons andra 1700-talsroll denna vecka. I söndags spelade han titelrollen i pjäsen "Vem älskade Axel von Fersen", på Skara Skolscen.